Jos metsään haluat mennä nyt, GPS-laitteella pysyt suunnassa

Copyright: Ulla Koskinen

Oletko epävarma suunnistustaidoistasi? Eksytkö helposti esimerkiksi marjastusretkellä? Nyt voit lähteä huoletta metsään ja löydät varmasti autollesi pidemmänkin kävelyn jälkeen. Otat vain mukaan kännykän kokoisen satelliittipaikannusjärjestelmän (GPS) ja syötät siihen esimerkiksi auton sijaintipisteen. Tämän tehtyäsi laite näyttää sijaintisi, välimatkan autolle ja vaikka kulkunopeutesi. Paluu autolle sujuu vaivatta, sillä sinun täytyy vain seurata GPS:n näytöllä näkyvää nuolta, joka ohjaa sinut suorinta reittiä autollesi.

GPS (Global Positioning System) on maailmanlaajuinen satelliittipaikannusjärjestelmä, jota ylläpitää Yhdysvaltain puolustusministeriö. Vaikka järjestelmä suunniteltiin alun perin sotilaskäyttöön, viime vuosina sen siviilisovellukset ovat Suomessakin levinneet nopeasti. Moni veneilijä ja retkeilijä käyttää käteen sopivaa GPS-laitetta oman sijaintinsa määrittämiseen. Laitteilla päästään n. 5-10 metrin tarkkuuteen sijainnin paikantamisessa, ja DGPS-virheenkorjauslaitteilla mittausvirheet saadaan vähennettyä jopa alle yhteen metriin.

GPS-laitetta käyttävät nykyään myös metsäammattilaiset jokapäiväisessä työssään; pinta-alat ja rajalinjat selviävät nopeasti, eikä niihin tarvitse tuhrata koko päivää aikaa. Sama laite löytyy myös puutavara-autoista, monitoimikoneista kuin metsätoimihenkiöiden taskusta, joten käyttöalue on jo varsin laajalle levinnyttä.

Tuskin on olemassa metsäammattilaista, joka ei olisi etsinyt rajalinjaa pari metrisestä vesakosta huonoin tuloksin. Tukkoiset ja epäselvät tilanrajat aiheuttavat usein hankalia tilanteita, koska rajojen ylitys voi tulla kalliiksi. Rajalinjojen aukaisu vie aikaa ja on hankalaa. GPS-laitteen avulla näiden perinteisten ongelmien ratkaiseminen käy suhteellisen rivakasti. Toimistossa voidaan laitteeseen syöttää rajapyykin koordinaatit, jonka jälkeen käydään maastossa aukaisemassa rajalinja seuraamalla GPS:n näytöllä näkyvää nuolta.

Lehtori Pertti Kilpeläinen opettaa mm. kartoitusta ja metsänmittausta Mikkelin ammattikorkeakoulun metsätalouden koulutusyksikössä.

Pertti Kilpeläinen. Copyright: Ulla Koskinen
Onko GPS-laitteelle kehitetty uusia ohjelmasovelluksia?
Miten GPS toimii metsätalouden töissä?


GPS-laitetta voidaan hyödyntää metsäalalla esimerkiksi leimikonsuunnittelussa. Eli kun metsänomistajan kanssa on tehty metsäkauppa, kyseinen alue rajataan metsässä merkkaamalla se punaisella kuitunauhalla. Tämän maastomerkinnän aikana laite tallentaa automaattisesti kuljetun reitin, jonka jälkeen laitteesta riippuen tieto voidaan siirtää toimistolla tietokoneelle. Kerätyn tiedon perusteella kone laskee myös pinta-alan. Hyödyntämällä tätä tarkkaa pinta-alatietoa saadaan suunniteltua taimimääriä ja maanmuokkaustaksoituksia, Kilpeläinen kertoo.

Kilpeläisen mukaan yksi GPS-laitteen käyttösovelluksista voisi olla myös arvokkaiden luontokohteiden, kuten lähteiden, purojen ja norojen kartoittaminen talousmetsissä. Kun leimikonrajaus on tehty, olisi hyvä kierrellä ostetulla alueella, jotta tällaiset lakikohteet tulisi löydetyksi. Tällaisen kohteen löydyttyä GPS:llä voi merkitä tarkan sijainnin, jonka voi edelleen siirtää toimistolla kartalla. Näin myös monitoimikoneen kuljettaja saa asiasta tiedon ja osaa varoa tällaisia arvokkaita elinympäristöjä.

Iiris Frilander on metsätoimihenkilö Pieksämäen metsänhoitoyhdistyksellä. Myös hän käyttää metsässä GPS-laitetta.


Mihin töihin käytät GPS-laitetta?
Miten GPS-laitteisiin suhtaudutaan metsässä?


Frilanderin mukaan ajansäästöä tulee huomattavasti käytettäessä GPS-laitetta. Esimerkiksi aikaisemmin käytetty lankamittalaite ei välttämättä päästänyt käyttäjäänsä helpolla. Lankamittalaitteen toimintaperuste on sellainen, että noin litran maitopurkin kokoiseen laitteeseen laitetaan sisään lankarulla ja ulosvedetty langanmitta kertoo kuljetun matkan laitteessa olevan laskurin avulla. Lanka saattaa kuitenkin katketa, kun se takertuu oksaan ja matka pitää aloittaa alusta. Tämä saattaa aiheuttaa sen, että matka joudutaan kulkemaan uudestaan useaan kertaan. Ajansäästöä kertyy helposti myös rajalinjojen aukaisussa, koska nyt voidaan kulkea suoraan pyykilta toiselle ja raivata samalla raja auki.

Iiris Frilander. Copyright: Ulla Koskinen
Mitä GPS:n ominaisuuksia käytät eniten?
Miten GPS-laitteen käyttö vaikuttaa?


Reppu-GPS on käytännöllinen ja kätevä käyttää metsäolosuhteissa, koska se jättää kädet vapaaksi ja sen kantaja voi vaivattomasti luovia tiheässä metsässä eteenpäin. Reppu itsessään ei ole painava, tosin lisäantenni antaa sille vähän lisäpainoa. Jos antenni on säädetty kovin pitkäksi, se voi myös vaikeuttaa liikkumista metsässä, jossa on tuuhea kasvusto. Myös ojien yli hypittäessä antenni voi antaa napakan iskun takaraivoon, jos ei osaa olla varovainen, Iiris Frilander naurahtaa.

Suurin kehitys GPS-laitteiden historiassa on Pertti Kilpeläisen mukaan ollut Yhdysvaltojen ylläpitämän SA-häirinnän poistuminen, minkä ansiosta myös retkeilijöille tarkoitetuilla GPS-laitteilla päästään jo 5-10 metrin tarkkuuteen.


Miten laitteet ovat kehittyneet?