Harjumaan ytimessä

Copyright: Auli Kekkonen

Harjumaa on jokseenkin omituinen paikka ollakseen eteläsavolainen maalaiskylä. Kylä ei ole autioitumassa. Koulussa riittää oppilaita, kyläkauppias ei aio lyödä hanskoja tiskiin, ja työssä käyvien lapsille on hoitopaikka kylän keskustassa. Sietää siis selvitellä, millaisesta kummajaisesta on kyse.

Harjumaan ohi on helppo hurauttaa, vaikka kyltit juoruavat kylän sijainnista suuren Mikkelin laitakaupungilla, parikymmentä kilometriä Jyväskylän suuntaan. Ohikulkija kenties huomaa pari taloa, tienristeyksen ja linkkimaston sekä ällistelee, mitä valaistu pururata tekee keskellä metsää. Asutus on levinnyt laajalle vanhojen teiden varteen, eikä äkistään uskoisi, että Harjumaassa on pitkälti viidettä sataa asukasta.

Miltä Harjumaa nyt näyttää?
Hanna Viljakainen on uusvanha harjumaalainen, joka kotikonnuilleen palatessaan toi koko katraan lapsia ja eläimiä tullessaan. Mitä Viljakainen tuumii paluumuuttajana? Kuinka perhe mahtaa sopeutua? Kuinka viihtyvät poni, kultakalat ja eläkeläisvuohi?

Copyright: Auli Kekkonen

Kyläkauppias tekee pitkää päivää
"Asiakaspalvelu on minun työni", luonnehtii Mauri Jokelainen elämäänsä kyläkauppiaana. Hänellä ei ole liiemmin vapaa-ajan ongelmia, sillä kyläkaupan ovi käy kesäisin seitsemänä päivänä viikossa.

Ryhmiksessä on säpinää
Harjumaalaislasten hoitopaikka sijaitsee kylän ainoassa rivitalossa, jossa on kokonainen kolmio lapsia varten. Perhepäivähoitaja Jaana Romo kertoo, mitä ryhmäperhepäivähoidossa puuhaillaan.

Kasvualustana kyläkoulu
Opettajat Titta Pajunen ja Heljä Lampinen sekä keittäjä Arja Liikanen kertovat, millaisia eväitä pienellä koululla on lapsille antaa. Kuinka työskentely yhdysluokassa toimii? Miten koulun ruokahuolto pelaa?