Kulttuurierot ovat yrittäjälle pieniä

Miralem Alic. Copyright: Mervi Sensio

Suomi on vastaanottanut kolmenkymmenen vuoden aikana yli 22 000 henkilöä pakolaisina. Eniten heitä on tullut Somaliasta, entisen Jugoslavian alueelta, Iranista ja Irakista. Vuosittainen pakolaiskiintiö on ollut noin viisi sataa henkilöä. Haukivuoren kunnan panos pakolaisten vastaanottajana on ollut pienen kunnan roolissa merkittävä. Sinne on vastaanotettu viime vuosina noin sata pakolaista Bosniasta ja Burmasta. Yksi heistä on Miralem Alic, joka ei jäänyt odottelemaan yhteiskunnan huolenpitoa saati työtä kotiinsa. Hän perusti yrityksen ja toimii nykyään myös kunnanhallituksen jäsenenä.

Jugoslavian valtion eri osat alkoivat sotia itsenäisyytensä puolesta 1991. Bosniassa elävä Miralem Alic oli tuolloin 23-vuotias. Sodan myötä Alicin ja koko tämän kotipaikkakunnan elämän pohja murtui täysin. Alicin kohtalo vei tämän ensin kuukaudeksi Kroatiaan pakolaisleirille ja sieltä Suomeen, jossa talvi oli juuri alkamassa. Pian perästä tulivat vaimo Samira, pariskunnan pieni poikavauva ja muuta sukua sekä muita samalta paikkakunnalta peräisin olevia tuttuja. Perhepiiri oli taas koossa lukuun ottamatta Alicin veljeä, jonka kohtalosta ei vielä silloin ollut tietoa. Myöhemmin Alic sai tietää, että veli on kuollut.


Mitä tiesit Suomesta?


Miralem Alic sanoo, että tärkeintä elämässä on turvallisuus. Ja jos se vain on mahdollista, on parempi elää yhdessä perheen ja sukulaisten kanssa. Nämä vaatimattomilta tuntuvat toiveet toteutuivat Haukivuorella. Siellä perhe sai apua ymmärtääkseen suomalaista elämää ja käytäntöjä. Sosiaaliavustaja merkitsi perheelle paljon. Alic ei kuitenkaan jäänyt odottelemaan, että uusi kotimaa huolehtisi hänestä ja perheestä lopun ikää vaan ryhtyi myös itse kaikin keinoin ponnistelemaan uuden elämänsä eteen. Alic toteaa, että oman elämän rakentaminen on omasta halusta kiinni.


Kotiutusapua?


Alic ei hyväksy, että nuori työikäinen ihminen jää odottelemaan, että saa tililleen rahaa tekemättä työtä. Hän pohtii, että ehkäpä muitakin vaihtoehtoja oli olemassa, mutta hänelle oma yritys oli ainut vaihtoehto. Kolmen suomen kielen kurssin jälkeen kieli sujui jo niin hyvin, että oli yrittäjäkurssin aika. Siihen osallistuivat myös Alicin vaimo ja veljen vaimo. Yrittäminen sinänsä ei ollut Alicille uutta, sillä hänellä oli perheensä kanssa Bosniassakin kauppa ja ravintola.

Copyright: Mervi Sensio
Miten yrityksesi syntyi Haukivuorella?
Yrittäjänä Bosniassa ja Suomessa


Suomalaisessa yhteiskunnassa on paljon hyvää, Alic sanoo, mutta pärjätäkseen yrittäjän on tehtävä paljon työtä ja ymmärrettävä paikkakunnan henki. Jos osaa tehdä asiat oikein, mies ei ymmärrä, miksi ulkomaalainen ei pärjäisi yritysmaailmassa siinä missä muutkin. Ravintola Alic on toiminut Haukivuorella nyt seitsemän vuotta, ja vuosien varrella suomalaisten elämä on tullut entistä tutummaksi hirvipeijaisineen ja pikkujouluineen.


Oletko kokenut luottamuksen puutetta tai syrjintää?


Suomalaiset ovat Alicin mielestä hyviä ihmisiä, mutta tuttavuudesta tulee aina vankempi jos ystävä ymmärtää, millainen maahanmuuttajan tarina kotimaassaan on ollut. Bosnialaisen on kuitenkin sopeuduttava suomalaiseen yhteiskuntaan. Maassa eletään maan tavalla, mutta jokainen elää kuitenkin omaa elämäänsä. Alic toivoo, että jokainen myös ymmärtäisi, että oman elämänsä kulkuun voi vaikuttaa. Haukivuoren kunnanhallituksen jäseneksi ja valtuutetuksikin valittu Alic on ainakin yrittänyt niin tehdä.


Suomalaiset ovat hyviä ihmisiä
Sauna ja järvi kummastuttivat
Kulttuurieroilla ei ole suurta merkitystä


Copyright: Mervi Sensio

Sota jatkui Bosniassa kolme vuotta ja päättyi 1995. Valtio muodostuu nyt kahdesta osasta, jotka edustavat sodan eri osapuolia ja ovat taloudeltaan ja hallinnoltaan erilaisia. Sodankäynnin myötä maasta on kadonnut oleellisia yhteiskunnan pilareita. Miralem Alic uskoo, että menee monta vuotta ennen kuin elämä siellä voisi taas sujua. Tällä hetkellä Alic ei keksi yhtään järjellistä syytä palata kotimaahansa, vaikka sinne jollain tapaa kaipaakin. Olen bosnialainen, mutta olen myös suomalainen. Meillä ei ole täällä ongelmia, meiltä ei puutu mitään, eikä kukaan valita. Elämää eletään nyt täällä, Alic toteaa.


Mitä asioita kaipaat kotimaastasi?


Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Takaisin