Lehden tekeminen on Haukivuorella kivaa

Tiina Junnilainen. Copyright: Mervi Sensio

Kun Tiina Junnilainen ja Rami Jokinen kuulivat, että Haukivuorella ei ole omaa paikallislehteä ja sellaista kaivataan, he tekivät sen. Kahden hengen tiimi rakentaa kerran viikossa ilmestyvää sanomalehteä kuunnellen myös kuntalaisten toiveita. Suunnitelmissa on perustaa lukijaneuvosto, joka saisi arvostella julkaistuja lehtiä ja pohtia, millaisia asioita pitäisi tulevaisuudessa lehtien palstoilla käsitellä. Ansaitakseen pienellä paikkakunnalla leipänsä Junnilainen ja Jokinen ovat keksineet lehden oheen muita tulonlähteitä.

Tiina Junnilainen ja Rami Jokinen muuttivat Joroisista Haukivuorelle viitisen vuotta sitten. He tulivat perustamaan sinne paikallislehteä, sillä sellaista ei Haukivuorella vielä ollut. Ensimmäisen reilun vuoden ajan lehti meni ilmaiseksi joka kotiin, sitten lehdestä tuli tilattava. Tämän hetken levikki on noin 1350, ja vaikka markkinointityötä on vielä tekemättä niin tilaajille kuin ilmoittajillekin, levikki on ollut koko ajan kasvussa. Lehti taitetaan valmiiksi saakka toimituksen tiloissa ja painotyö tehdään Pieksämäellä. Jakelu hoituu osittain maakuntalehden varhaiskannossa ja postin mukana. Tiina Junnilainen vastaa päätoimittajana lehden toimituksellisesta sisällöstä, ja Rami Jokinen hoitaa ilmoitukset. Lisäksi toimituksen tiloissa on kopiopalvelu ja rakenteilla on paperikauppa, sillä lehti yksinään ei elätä. Kahden hengen porukka tekee kaikki työt yhdessä ilman titteleiden asettamia rajoja.


Moniammatillista osaamista tarvitaan
Pelkkä lehti ei elätä


Junnilainen sanoo, että Haukivuoren henkeen oli helppo päästä sisälle, vaikka lehden tekijät eivät olekaan paljasjalkaisia paikkakuntalaisia. Työ on osoittautunut kaikin puolin kivaksi ja ihmiset ovat ottaneet lehden omakseen. Sisältöä lehteen ideoidaan paljon itse, mutta kuntalaisia yritetään monin tavoin houkutella osallistumaan aktiivisemmin. Lehdessä rullaa muun muassa Haukivuoren oma muuttumisleikki, jossa kauneudenhoitoalan ammattilaisten kanssa yhteistyössä tehdään lukijasta uuden näköinen. Lehdessä ilmestyy säännöllisesti myös lukiolaisten tiedotusopin tunneilla tekemät sivut ja joskus kyläkoulutkin tekevät omia juttujaan lehdessä julkaistavaksi. Lisäksi suunnitteilla on ollut lukijaneuvoston perustaminen, jotta lehden tekijät saisivat arvokasta palautetta työstään ja kuulisivat, mitä lehdessä saisi olla lisää.

Copyright: Mervi Sensio
Millaista sisältöä haluatte tehdä?
Miten jutut ideoidaan?


Ei niin pientä asiaa, etteikö sitä voida paikallislehdessä pohtia, tekijät sanovat. Tapahtumiakin on sen verran vähän, että kaikki mahtuvat lehteen ainakin jollain tavalla. Pelkkiin mukaviin tapahtumiin ja asioihin ei voi kuitenkaan jämähtää, sillä lehden tekijöiden on päätoimittajan mielestä uskallettava puuttua myös kielteisiin asioihin. Se on pienellä paikkakunnalla tehtävä silkkihansikkain.


Kantaa on otettava, mutta varovasti
Yksi työvoitto oli koiravero


Haukivuoren paikallislehdellä ei ole verkkoversiota, eikä todennäköisesti sellaista tulekaan. Päätoimittajan mukaan asialle ei olla suotu edes ajatusta, sillä pääasia on tehdä hyvää lehteä. Lukijatkaan eivät ole kaivanneet verkkoversiota, joten se siitä. Ylipäätään Junnilainen ja Jokinen eivät jaksa uskoa, että nettilehti veisi koskaan jalansijaa paperille painetulta sanalta.


Sanomalehti ei kukistu


Copyright: Mervi Sensio

Paikallislehden tärkeä tehtävä tiedonvälityksen lisäksi on Junnilaisen mielestä paikkakunnan itsetunnon kohottaminen ja jo olemalla olemassa lehti tekee tätä tehtäväänsä. Jos lehden tekijät onnistuvat vielä säilyttämään lukijoiden luottamuksen, että lehti todella on puolueeton, sitoutumaton ja riippumaton mistään ulkopuolisesta, ollaan ihmisten hyväksi tehty jo paljon. Ihmiset ovat Haukivuorella myös oppineet, että päätoimittaja ei ole aina päätoimittaja. Kadulla ilman vihkoa ja kynää kulkiessaan tälle voi kertoa murheitaan ilman, että ne suorinta tietä joutuvat lehteen kaikkien retosteltavaksi. Pienen paikkakunnan pieni ongelma on Junnilaisen mielestä ehkä se, että haastattelutilanteessa ihmiset ovat joskus liian varovaisia sanomisissaan. Useimpien mielestä lehteen pääseminen on kuitenkin kiva asia ja siitäkös päätoimittajakin tykkää.


Lehden tekeminen on kivaa


Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Takaisin