Paikallislehti on paikallisten asianajaja

Antero Heikkinen. Copyright: Mervi Sensio

Puoli vuosisataa sitten ei oltu varmoja, onko lehden tekeminen bisnestä. Siksi lehti perustettiin Juvalla yhdistyksen nimissä. Kolmisenkymmentä vuotta myöhemmin lehti eriytettiin muusta yhdistystoiminnasta ja nyt, tämän vuoden huhtikuussa, Juvan Lehti siirtyi Länsi-Savo konserniin itsellisenä yhtiönä. Julkaisuoikeuksien siirtyminen isolle lehtitalolle ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että lehteä on tehty ja tehdään yhä juvalaisille. Siitä pidetään kiinni, vakuuttaa Juvan Lehden päätoimittaja Antero Heikkinen. Lehteä tehdään vakavalla otteella, mutta ihmisläheisesti.

Ei ollut ensimmäinen kerta, kun Antero Heikkinen myydään lehden mukana jollekulle. Tämä päätoimittaja on saanut tuta käytännössä sen, miten lehtien omistus keskittyy Suomessa kansainvälisen trendin mukaisesti. Heikkinen on myös nähnyt, kuinka omistajapohjan kaventumisesta seuraa uhkia lehden toimintaan. Hän tietää tapauksia, joissa paikallislehden omia perinteitä ei ole kunnioitettu uuden omistajan astuessa kuvaan. Juvan Lehden uuteen julkaisuoikeuksien omistajaan hän kuitenkin luottaa ja näkee, että isolla talolla on paljon hyvää tarjottavaa pienelle paikallislehdelle.


Länsi-Savoon, miksi?


Juvan Lehden levikki on tällä hetkellä 4551. Se on pysynyt parin viimeisen vuoden aikana suunnilleen samana. Päätoimittaja on tilanteeseen varsin tyytyväinen, sillä levikki voisi olla laskusuuntainenkin. Sitä mukaa kun maaseudulla väki ikääntyy ja vähenee, vähenevät myös perinteiset paikallislehden tilaajat. Vastapainoa tälle tuovat kuitenkin kesäasukkaat ja uudet juvalaiset, joille lehteä kovasti markkinoidaan. Heikkinen astui Juvan Lehden remmiin aprillipäivänä viisi vuotta sitten. Takaa löytyy kokemusta monenlaisista media-alan töistä ja vuodesta 1988 lähtien päätoimittajan töistä. Päätoimittajan nimike tuo vastuuta ja velvollisuuksia, mutta paikallislehdessä päällikkö osallistuu muiden lehden tekijöiden tapaan myös arkiseen puurtamiseen. Vakiotiimin lisäksi Juvan lehden sisällölliseen antiin antavat osansa myös lukijat omalla palstallaan, toistakymmentä vieraskirjoittajaa ja oma nuorten toimitus.

Copyright: Mervi Sensio
Tällä porukalla lehti syntyy
Millaista päällikkyyttä päätoimittajalta vaaditaan?


Joskus ennen muinoin Juvan Lehden materiaali kulki nahkasalkussa kirjapainoon. Tänä päivänä tekstit, kuvat ja ilmoitukset sujahtavat sähköisesti valmiiksi taitettuna painoon. Työvälineet ovat Juvan Lehdessä uusinta uutta. Viimeisimmät uudistukset tapahtuivat joitakin vuosia sitten, kun Juvan Lehti yhdessä viiden muun paikallislehden kanssa laittoi pystyyn digitalisointihankkeen. Hankkeen myötä lehdet uusivat työvälineitä omilla ehdoillaan. Heikkinen tietää, että vaikka toimituksessa uusittiin tuolloin kaikki mahdollinen tekninen puoli, eivät nämäkään ole ikuisia. Uudistustarpeita tulee eteen jatkossakin ja siihen on varauduttava, sillä paikallislehdessäkin pitää olla mopot kunnossa, päätoimittaja toteaa. Ajan hengessä halutaan olla mukana myös tarjoamalla lehti sähköisesti Internetissä. Onko se lehden toiminnalle tärkeää vai ei, siitä Heikkinen ei ole ollenkaan varma.


Mitä lehden toimipisteessä tapahtuu?
Verkkolehti on, mutta miksi?
Onko lukijoiden tai tekijöiden asenne lehteen muuttunut?


Kaikkia sanomalehtiä tehdään ihmisille, mutta paikallislehdessä juttujen julkaisukynnys on matalampi, Heikkinen sanoo. Paikalliset odottavat juttuja omista asioistaan. Valtakunnan tapahtumat puidaan Juva-näkökulmalla, jos sellainen löytyy. Välillä podetaan juttupulaa, mutta onneksi useimmin aiheita on tarjolla runsaasti. Päätoimittajan mukaan kimuranttejakin asioita käsitellään lehdessä, sillä paikallislehden yksi perustehtävä on tarttua kaikkiin ihmisiä koskettaviin asioihin ja mielellään vielä niin ajoissa, että ihmiset ehtivät niihin reagoida ennen viimeistä nuijan kopautusta. Heikkinen kokee, että Juvan Lehti on juvalaisille tärkein mediakanava.

Copyright: Mervi Sensio
Millaista sisältöä?
Onko paikallislehti vahtikoira?


Antero Heikkinen uskoo, että paikallislehdillä on tärkeä rooli yhteiskunnassa vielä pitkälle eteenpäin. Paikallislehden ei tarvitse revitellä saadakseen lukijoita, vaan siellä riittää, että töitä tehdään vakavissaan ja ihmisläheisesti. Näin lehti säilyy tärkeänä osana ihmisten arkea ja paikalliset luottavat, että lehti on todellakin ihmisten, eikä markkinavoimien asianajaja.


Onko Suomi sananvapaa maa?


Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkki: