Opiskelijat organisoivat lumen ja jään riemujuhlan

Tänä talvena sai koko Suomi yllättyä ennätyksellisestä lumen määrästä. Siitä on saanut osansa myös Kainuun sydämessä sijaitseva Kajaanin kaupunki, jonka jalkakäytävät ovat korkeat lumikasat vallanneet. Talvisen uinuvaan elämänmenoon tuli kuitenkin kaivattua piristysruisketta perjantaina 25.2., kun Kajaanin ammattikorkeakoulun oppilasyhdistys KAMO ry. järjesti koko perheen Kajaani On Ice- jäätapahtuman.

Tempauksen teki erikoiseksi se, että se järjestettiin aivan kaupungin keskustassa Raatihuoneentorille jäädytetyn luisteluradan ympärille. Jäällä osaamistaan esittelivät illan mittaan sekä kajaanilaiset taitoluistelijat että ringeten pelaajat. Yleisölläkin oli mahdollisuus testata luistelun jaloa taitoa erikoiskentällä tuomalla omat luistimet mukanaan. Tosin valtaosalla yleisöä jäi ainakin vielä tänä vuonna jää kokeilematta tässä perinteeksi tarkoitetussa tapahtumassa. Lisää eksoottisia talvilajikokemuksia kaupungin ydinkeskustassa tarjosivat Vuokatti Ski Teamin SM-tason hiihtäjät sekä sprinttikisahaastajat jääradan viereen Kauppakadulle tehdyllä hiihtoladulla. Yleisö olikin kerääntynyt tiiviiksi rintamaksi reitin varrelle ja pääkadun ilmassa kiiri innostuneita kannustushuutoja.

Päiväkotiohjaajat olivat tehneet lapsille oman eläinnäytelmän, jota seuraamaan saapui torille monia lapsiperheitä. Kun perheen pienimmät olivat seuranneet oman ohjelmansa, saivat myös vanhemmat ikäpolvet silmänruokaa: trendikkään muotinäytöksen ja illan kohokohdan, Aki Sirkesalon esiintymisen muodossa. Lähes - 15 asteen varpaita kipristelevästä pakkasesta huolimatta torilla oli tiivis tunnelma ja varsinkin Sirkesalon iloinen esitys sai houkuteltua yleisöä paljon myös myöhäisillan jatkoille läheiseen ravintolaan.

Tempauksilla eloa arkeen

Alkuillasta jäätapahtuman avanneen, Kajaanin kaupunkikeskustayhdistystä edustavan Satu Sarinin mukaan Kajaani luo parhaillaan itselleen hyvin eläväisen pikkukaupungin imagoa keskeisenä kainuulaisena asumiskeskuksena. Sen kannattaa monin tavoin houkutella ihmisiä jäämään sekä muuttamaan paikkakunnalle ja taistelussa eteläiseen Suomeen kohdistuvaa muuttovirtaa vastaan on hyvänä keinona tavallista arkea piristävät erikoiset tapahtumat. Niistä Kajaani On Ice 2000 on lupaava esimerkki. Erityisen positiiviseksi tapahtuman tekee kuitenkin se, että järjestäjinä toimivat nimenomaan asiasta innostuneet opiskelijat, jotka tuovat mukanaan oman virkeän leimansa, mutta voivat monipuolisella ohjelmatarjonnalla yhdistää yleisön vauvasta vaariin.

Kajaanilaiset opiskelijat Anu Huttunen, Anna-Leena Matero ja Marjaana Heikkinen lämmittelivät torin kulmassa sijaitsevassa Rosso- ravintolassa. Koska ohjelma-aikataulu venyi hieman loppua kohti, tarjosi läheinen istuskelupaikka monelle turvan vilustumisen varalta. Tytöt olivat tulleet seuraamaan nimenomaan myöhemmin tapahtuvia muotinäytöstä sekä artistiesiintymistä. He iloitsivat erityisesti siitä, että yleisöä oli kuitenkin ollut illan aikana hyvin mukana eri ohjelmanumeroissa. He uskoivat myös, että järjestävien opiskelijoiden kokemuksen karttuessa myös tapahtuman tahti reipastuu vielä enemmän. Tärkeintä on kuitenkin se, että yritystä on ja yleisö sekä päättävät tahot huomaavat, että nuoriltakin löytyy vielä tahtoa ylläpitää syrjäisempien seutujen elämää, mitä usein epäillään. Nuoret opiskelijattaret toivoivat vielä lisää vastaavanlaisia tapahtumia useamman kerran vuodessa järjestettäviksi.

Ihmiset innolla mukana pakkasta pelkäämättä

Illan kuluessa Kauppakadun ja Raatihuoneentorin tapahtuma-alueella kävi varovaisten arvioiden mukaan useita tuhansia ihmisiä seuraamassa lähes viiden tunnin ohjelmatarjontaa. Paikalla oli paljon sekä lapsiperheitä että nuorten porukoita ja pariskuntia. Raatihuoneentori on ihanteellinen kokoontumispaikka, sillä sinne on helppo tulla ja parkkipaikat sekä liikkeet, ravintolat ja muut palvelut ovat lähellä.

Tapahtuman projektipäällikkö, KAMO ry:n jäsen Jani Koivunen olisi tietenkin toivonut paikalle enemmänkin yleisöä, mutta toisaalta kiinnostuneita oli paljon pakkasesta huolimatta. Koivunen kertoi, että paikallisia yrityksiä ja muita tahoja oli ollut hieman hankala saada mukaan tukemaan tapahtumaa. Yhtenä syynä oli se, että tukijat haluaisivat tietää tapahtumista jo hyvissä ajoin oman toimintansa vuoksi. Koivunen kiitteli kuitenkin kaupunkia ja paikallisia eri alojen yrityksiä, jotka lähtivät mukaan ja tukivat tapahtuman onnistumista. Kajaanin kaupunki mm. hoiti torin jäädytyksen. Lehdet sekä paikallisradio mainostivat tapahtumaa ilmaiseksi ja yritykset sponsoroivat ostamalla mainostilaa. Yleisölle ilmainen tapahtuma vaatii eri tahojen hyvää yhteistyötä. Jos ilmat osuvat ensi vuonna suinkin kohdalleen, kokemukset tältä vuodelta lupaavat Jani Koivusen mukaan entistä iloisempaa ja monipuolisempaa Kajaani On Ice 2001:a. Ainakin nuorten ulkoilmadisko on lisäyslistalla.

Tapahtuman ilmapiiri miellytti sekä yleisöä että esiintyjiä: Aki Sirkesalo kehui järjestämisinnokkuutta

Tapahtuman onnistuessa työ palkitsee tekijänsä ja luo yhteistä ja myönteistä henkeä. Kajaanin jäätapahtuman viimeisenä ja odotetuimpana esiintyjänä laulanut Aki Sirkesalo mainitsi, että vaikka hän on juuriltaan täysin eteläsuomalainen, hän toivoo silti että erityisesti pohjoisten, pienempien paikkakuntien maine positiivisina ja elinvoimaisina asuinseutuina tulee kasvamaan omaleimaisten ideoiden avulla. Hän muistuttaa silti, että työtä on tehtävä.

Kuvagalleria

© Nettiradio Mikaeli / Marisanna Pyykkönen, Paltamon viestintälukio 2000