Teeri - urpujen ystävä

Copyright: Saara Oikarinen

Teeret (Tetrao tetrix) ovat hieman pienempiä kuin metsot. Teerikukko on sinertävänmusta ja kana ruskeankirjava. Teerikukon pyrstö on lyyramainen ja kanan pyrstössä on lovi.

Teeriä esiintyy koko maassa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Teeri elää aukkoisissa sekametsissä. Talvisin se viihtyy koivikoissa ja kesäisin tuoreissa metsissä ja soiden reunamilla. Teeri tekee pesänsä maahan, yleensä avoimelle paikalle ja naaras hoitaa poikaset yksin.

Vuonna 2001 teeriä saatiin saaliiksi noin 125 000 yksilöä. Teerien metsästysaika on Suomessa 10.9.-31.10. Samoin kuin muillakin linnuilla, riistanhoitopiiri voi asettaa rajoituksia metsästysaikaan ja metsästysseurat voivat antaa saaliskiintiöitä. Teerien metsästys keskittyy koiraslintuihin.

Tunnelmia teerijahdista

Sami Tarvainen. Copyright: Saara Oikarinen

Sami Tarvainen Varkaudesta on harrastanut kanalintujen metsästystä noin 15 vuotta. Hän käy metsällä sekä Varkauden seudulla että pohjoisemmassa Suomessa Kuhmossa ja Lapissa.


Sami kertoo metsästyksestään


Teertä ja metsoa Tarvainen metsästää suomenpystykorvansa avulla. Koira etsii linnun maastosta ja ajaa sen puuhun. Lintu kiinnittää huomionsa koiraan, jolloin metsästäjä pääsee lähestymään ampumaetäisyydelle.


Pystykorva kanalintumetsällä


Takaisin