Mökillä voi asua luvan kanssa tai ilman

Copyright: Mervi Sensio

Mikään ei rajoita sitä, etteikö jokaiikka saa olla ja elää kesämökillään kesät talvet niin kuin kotonaan. Ja kun laki sanoo, että henkilön kotikunta on se kunta, jossa hän asuu, voi maalaisjärjellä olettaa, että mökille muuttaminen ja vakituiseksi asukkaaksi ryhtyminen on kaikin puolin simppeli juttu. Virallinen polku mökistä asunnoksi ja mökkiläisestä vakituiseksi asukkaaksi voi kuitenkin olla kivikkoinen. Tässä jutussa selviää, miten se tapahtuu ja millaisia asenteita muuttaja voi kohdata.

Missä mökki, millainen tontti? Missä tontti, millainen mökki?
Kunnissa maankäyttöä ja rakentamista ohjataan kaavoituksella ja rakennusjärjestyksellä. Näillä säännöillä pelataan myös silloin kun mökkiläinen haluaa muuttaa vakituisesti mökille asumaan. Rakennustarkastaja Juha Häyrinen kertoo, että tontin tulee olla vakituiseen asumiseen sopiva ja itse mökin on täytettävä asuinrakennuksen kriteerit.

Ympäristökeskus ohjaa kaavoitusta ja harkitsee poikkeuksia
Mökkiläisten muuttaminen mökeille aiheuttaa kielteisiäkin uhkakuvia, joita näkyy yhdyskuntatalouden, kuntatalouden ja ympäristövaikutusten näkökulmista. Rantarakentamisen perustuminen kaavoitukseen auttaa turvaamaan luonnon- ja maisemansuojelullisia arvoja, tietää Etelä-Savon ympäristökeskuksen arkkitehti Alice Virtanen.

Copyright: Mervi Sensio

Hirvensalmelle koukutetaan mukavin keinoin uusia asukkaita
Hirvensalmen kunnanjohtaja Seppo Ruhanen toteaa, että ihminen voi asua mökillä, vaikka siellä ei ole viranomaisten vaatimia asumisen edellytyksiä, mutta jotta siellä voi virallisesti asua, pitää täyttää vakituisen asumisen vaatimukset. Oikeastaan tilanne on huvittava. Ruhanen koukuttaa mökkiläisiä kuntalaiseksi mukavin keinoin.

Maakunnassa kehitetään mökkiläisten oloja
Etelä-Savon maakunnassa pidetään mökkiläisiä arvokkaina. Mitä enemmän he viettävät aikaa mökeillään, sitä paremmin pyyhkii myös paikallisilla, arvellaan. Mökkeilijöiden joukossa on myös potentiaalisia uusia kuntalaisia muuttotappiosta kärsivälle maakunnalle. Mahdollisuus väljään asumiseen rannoilla koetaan alueella niin vahvaksi kilpailuvaltiksi, että pullonkauloja on ryhdytty hallitusti raivaamaan. Ensin syntyi strategia, kertoo projektipäällikkö Pia Tuunanen.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: