Yhteisvoimin kylät eläviksi

Copyright: Jaakko Oranen

Kylien kehittämisen ei tarvitse olla ryppyotsaista puuhaa. Mäntyharjun itäisten kylien kylätoimikunta keksi järjestää viisi vuotta sitten ensimmäisen Somuran talvimetsätapahtuman. Laskiaislauantaina liki kaksisataametrinen liukumäki keräsi hilpeitä viikonlopunviettäjiä laajalta alueelta Halmeniemelle. Mäenlaskun lisäksi ohjelmassa oli moottorikelkka-ajelua sekä töppöstanssit. Somuran talvimetsä syntyy lukuisien talkootyöntekijöiden voimin. Maaseudun autioitumisesta ei näissä kinkereissä ole merkkiäkään.

Somuran talvimetsä, videofilmi, haastateltavana Mäntyharjun itäisten kylien kylätoimikunnan puheenjohtaja Marita Mattila.
(Filmin kesto 1 minuutti 44 sekuntia. Katsominen vaatii RealPlayer versio 8:n, vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Filmin copyright: toimittaja Timo Juurinen; kuvaus ja leikkaus Jaakko Oranen.)


ISDN (160x120, 45 Kbps)
ADSL (240x180, 150 Kbps)
Laajakaista (320x240, 300 Kbps)


Väitetään, että maaseutu on autioitumassa. Aktiiviset kylätoimikunnat, kaupungeista maalle muuttavat etätyöntekijät ja uudet, innovatiiviset hankkeet etanatarhoista sieniviljelyyn ovat kääntäneet keskustelua vastakkaiseen suuntaan.

Nettiradio Mikaelin arkistossa: