Säppi kyläkoulun ovessa ei ole aluekehittämistä

Copyright: Mervi Sensio

Kyläkoulujen lakkauttamisaalto jatkuu. Rajaseutuliiton selvityksen mukaan viidestä kyläkoulusta peräti kolmea uhkaa lakkauttaminen tämän vuosikymmenen loppuun mennessä. Monissa kunnissa lakkauttamisien myötä romuttuu kattava kouluverkko kun laajoja alueita jää ilman omaa koulua. Kunnat perustelevat lakkauttamisia lasten vähenemisellä ja kustannussäästöillä. Tutkijat ihmettelevät, miksi yhteiskuntapolitiikka on muuttunut lyhytnäköiseksi ja näköalattomaksi. Kyläläiset taas kummastelevat, miksi päättäjät nostavat kyläkoulujen minimioppilasmääriä, unohtavat armovuodet, eivätkä näe syytä panostaa kyläkoulujen remontteihin tai kehittämiseen. Missä viipyvät strategiat, joilla kuntayhteistyön voimin pidetään maaseudun lapset lähikouluissaan?

Tekohengityksen tarkoitus on elvyttää
Se on vain tekohengitystä, sanotaan, kun oppilasmäärien hiipuessa lakkautusuhan alle tulevalle kyläkoululle anotaan armovuosia. Eikö tekohengitys ole sitten oikeutettua? Eikö sen tehtävä olekin elvyttää ja antaa vielä mahdollisuus? Itä-Suomen läänin sivistystoimen tarkastaja Arto Huuskonen tietää, että jotkut kyläkoulut on pakko lakkauttaa, mutta joskus kohtalo on tahdonkin käsissä. Jos halutaan etsiä ratkaisuja tai antaa armovuosia, halutaan antaa myös mahdollisuus.

Copyright: Mervi Sensio

Juvalla ei manata kyläkouluja
Kuntien sivistystoimenjohtajat perustelevat kyläkoulujen lakkauttamisia oppilasmäärien kutistumisella ja rahan puutteella. Juvan noin 7500 asukkaan maaseutukunnassa on muiden kuntien tapaan tehty lakkauttamispäätöksiä, mutta nyt aalto on laskeutunut. Jäljellä olevat kyläkoulut ovat jatkuvan kehittämisen kohteena, eikä tulevaisuutta manata etukäteen. Valtuutettu Tapio Paunonen sanoo, että maalaisjärkeä ja vaikka harppia käyttämällä kouluverkko saadaan säilymään alueellisesti ja laadullisesti kattavana.

Lahnaniemen kyläkoulussa kurkotetaan ylös
Hirvensalmen Lahnaniemen kyläkoulussa on kaksi luokkaa, joissa työskentelee 0-6 luokan oppilaita. Tällä hetkellä lapsia on kaikkiaan 22 ja oppilasennuste on kasvussa, sillä kouluun kulkeutuu monen eri kylän lapsia jopa naapurikunnista. Koko koulun väki kertoo, millaista kyläkoulun arki on.


Torigallup kysyy, mikä olisi kohtuullinen määrä oppilaita kyläkouluun. Haastattelijana oli Ida Vauhkonen.


Nettiradio Mikaelin arkistosta: