Talkoohenki nousee kohisten Halmeniemellä

Marita Mattila vetää letkistä Halmelassa. Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Mäntyharjun Halmeniemellä taisteltiin kyläkoulun puolesta raivokkaasti pari vuotta sitten. Uhka väistyi, kun kylässä autiona olleisiin taloihin löydettiin uusia asukkaita. Muuttovoittoa on kertynyt nelisenkymmentä uutta asukasta, ja kampanja jatkuu. Myös talkoohenki on ryöpsähtänyt kylällä uusiin ulottuvuuksiin. Viime kesänä saatiin kokemusta ensimmäisestä omasta EU-hankkeesta, kun Halmelan seurojentalosta naputeltiin talkoilla entistä ehompaa monitoimitaloa kyläläisten ja mökkiläisten käyttöön.

Viime kesänä kylässä ei päässyt voivottelemaan tekemisen puutetta. Yhteistä puuhaa riitti iltaisin kesälomalaisille ja kyläläisille. Maanantaisin kunnostettiin seurojentaloa, keskiviikkoisin ja sunnuntaisin soudeltiin kirkkoveneellä ja torstaisin pelattiin puulaakipesistä. Perjantaisin ja lauantaisin pääsi tapaamaan ihmisiä kesätoreilla. Lapset pääsivät tapaamaan toisiaan heinäkuussa kesäkaverikerhossa. Kyläkulman kesäohjelma huipentui talkootansseihin.

Nettivideolla Mäntyharjun itäisten kylien kylätoimikunnan puheenjohtaja Marita Mattila kertoo Halmeniemen kesästä 2002.


56k modeemi/ISDN (160x120, 45 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Halmeniemen bändi Lahjomattomat. Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Halmeniemi sijaitsee Etelä-Savon eteläisimmässä kärjessä, neljän kilometrin päässä Mikkeli-Kouvola -valtatiestä. Matkaa kunnan keskustaajamaan kertyy 32 kilometriä. Kyläläiset elävät maa- ja metsätaloudesta, matkailusta sekä yrittäjyydestä ja monet eri alojen osaajat käyvät päivittäin työssä lähiseudun taajamissa. Kylätoimijat ovat pokanneet viime vuosina monenlaisia palkintoja. Järvi-Suomen Kylät ry palkitsi kylätoimintaa viime vuonna kunniakirjalla. Miesten puulaakilentopalloilijat pokkasivat takavuosina SM-palkinnon ja kalastuskunta on niittänyt mainetta kalavesien erinomaisesta hoidosta.

Nettivideo kestää noin 10 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Videon ovat kuvanneet: Heta Heiskanen, Päivi Kapiainen ja Matti Markkanen. Nettivideon leikkasi Matti Markkanen. Musiikin sävelsi Asko Lintunen.

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkki:

Takaisin