Lähiruokaa enemmän tuokaa

Copyright: Mervi Sensio

Lähiruoka on turvallista, terveellistä ja sen käyttö tukee alueen elinkeinotoimintaa. Jotkut tuotteet kuten peruna ja kasvikset ovatkin suurkeittiöiden vakiotavaraa, mutta liha- kala- ja maitotuotteet eksyvät harvoin edes ammattilaisten pataan hämmennettäväksi suoraan lähellä olevilta tuottajilta saati että kulkisivat sinne säännöllisen varmasti. Reittiä mutkistavat muun muassa pykälät, mutta myös monet käytännön ongelmat. Etelä-Savossa lähiruoan kimppuun on käyty hankkeessa, jonka tarkoitus on lisätä lähellä tuotettujen tuotteiden käyttöä suurkeittiöissä. Pohjoissavolainen kunta kannustaa puolestaan keittiöitään lähiruokaan ja laittamaan luomun tavoitteet korkeammalle.

Suurkeittiöt etsivät reittejä naapurin peltoon
Projektipäällikkö Teija Taskinen tietää, että tarvittaisiin toimiva tilausjärjestelmä, järkevät kuljetusreitit ja sopivaa jalostusta, jotta paikalliset tuotteet saataisiin paikallisiin suurkeittiöihin. Muutaman kilometrin matka voi olla kiemurainen, mutta onneksi jo perinteisesti leipä, juurekset ja kasvikset kuuluvat useimpien suurkeittiöiden lähiruokatarjontaan.

Koulu menee luomuun luomupääkaupungissa
Luomu-Suomen pääkaupungiksi julistautuneen Kiuruveden kyläkoulu Rapakkojoella lähti askeltamaan kohti lähi- ja luomuruokaa vuonna 2000. Tavoitteena on lisätä luomu- ja lähiruoan käyttöä ja olla esimerkkinä muille. Koululla on oma perunapelto ja marjapuskat, joiden satoa kerätään yhteisvoimin koulun omaan luomukellariin. Emäntä Tarja Tikan mukaan tavanomaiset määrärahat, noin 80 senttiä per päivä per ateria, riittävät myös maittavaan jouluruokaan.

Copyright: Mervi Sensio

Pataseiskalla on ässä hihassa lähiruokaa varten
Mikkelin Otavassa toimiva Pataseiska ruokkii päivittäin reilut parisataa nälkäistä. Joukossa on pieniä päiväkotilaisia, nuoria ja vanhempia opiskelijoita sekä satunnaisia tallaajia muualta. Ruokapalveluesimies Anitta Uimonen haluaa tarjota kävijöille hyvää ja terveellistä kotiruokaa ja hankkii raaka-aineita tavanomaisten hankintapaikkojen lisäksi lähituottajilta. Se onnistuu kun emäntä pistää sen onnistumaan, eikä anna pykälien tai hampurilaiskulttuurin jyrätä maalaisjärkeä.

Tuottaja tuo lähiruokaa keittiön ovelle
Yksinkertaisimmillaan se voi olla tällaista: tuottaja tuottaa ja jatkojalostaa tuotteet, joita ammattilaiset tarvitsevat. Tuottaja myös kuljettaa tavaran suoraan omalta tilalta keittiön ovelle joka aamu tuoreena ja sovitun kokoisissa erissä. Uusi tilaus tulee siinä samalla.

Turvallista ja terveellistä?
Mitä enemmän käytämme omia lähellä tuotettuja tuotteita, sitä varmemmin syömme turvallista ruokaa, sitä varmemmin pysymme terveinä ja lisäksi työllistämme toisiamme. Tutkija Eija Muukka Kuopion yliopistosta kertoo, mikä tekee luomu- ja lähiruoasta turvallista ja terveellistä.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: