Luomutuotteista haetaan elinvoimaa maaseudulle

Erikoistutkija Marita Leskinen ja elokuun omenasatoa.

Miltäpä maistuisi luomumarmeladista tehty makeinen, luomutoffee tai vaikkapa luomulihasta tehty palalihalaatikko? Tätä jää pakostakin miettimään vesi kielellä, kun silmäilee kirjavaa ja taatusti luonnonmukaisesti valmistettujen elintarvikkeiden luetteloa. Mikkelissä sijaitsevan Helsingin yliopiston Maaseudun tutkimus- ja koulutuskeskuksen johdolla toteutetun luomutuotteiden tuotekehityshankkeen aikana kehitettiin kaiken kaikkiaan 24 uutta tuotetta.

Kolmivuotinen luomutuotteiden tuotekehityshanke saatiin päätökseen joulukuussa 1999. Hankkeelle havaittiin olevan tarvetta, sillä luomutuotteiden kehittäminen on ollut erittäin vähäistä niin Etelä-Savossa kuin muuallakin Suomessa.

Maaseudun tutkimus- ja koulutuskeskuksen erikoistutkija Marita Leskinen kertoo hankkeen juurien ulottuvan aina vuoteen 1995, jolloin Mikkelin läänin maakuntayhtymän toimesta luotiin maakunnan luomustrategia. Näin luomutuotteiden viljely ja jatkojalostaminen saatiin idulle.


Miksi luomutuotteiden tuotekehityshanke aloitettiin?


Luomustrategiassa ennakoitiin, että luomuviljely tulee viisinkertaistumaan vuosisadan vaihteeseen mennessä. Luomutuotteiden kehityshanke tähtäsikin Leskisen mukaan juuri tähän saumaan; kun raaka-aineiden määrät moninkertaistuvat, voidaan osa niistä hyödyntää jatkojalostuksessa ja tuottaa uusia elintarvikkeita. Ilman laajamittaista projektia alueen pienyrittäjillä tuskin kuitenkaan olisi ollut samanlaisia valmiuksia lähteä kilpailemaan luomumarkkinoille.


Millaisia ongelmia olette projektin aikana kohdanneet?


Etelä-Savon alueen kaupoista voi bongata mm. tämän näköisiä luomutuotteita.

Luomutuotteiden tuotekehittely on ollut toistaiseksi varsin vähäistä niin Etelä-Savon alueella kuin valtakunnallisestikin; ennen tätä läänin alueella on toteutettu vain kaksi hanketta. Toisessa niistä keskityttiin markkinoinnin ja suoramyyntipisteiden edistämiseen, toisessa taas kiinnostuksen kohteena oli maito- ja lihavalmisteiden tuotekehittely.

Vaikka luomutuotteiden tuotekehityshanke käynnistettiinkin alun perin edesauttamaan juuri luomutuotteiden jalostusta, avustettiin siinä Leskisen mukaan myös ns. tavallisia tuotteiden jalostuksen parissa työskenteleviä yrittäjiä. Erilaiset yrttialan, liha-alan sekä marjanjalostuksen yrittäjät ovat saaneet siis konsultoinnista osansa.

Projektin tarjoamat palvelut liittyivät oikeastaan kaikkiin niihin tekijöihin, mitä tuotantoprosessin aikana tulee esille.


Millaisia kokemuksia luomutuotteiden tuotekehityshankkeesta on saatu?


Uusia luomutuotteita kehitettiin hankkeen aikana kaiken kaikkiaan 24 kappaletta ja tuotekehitystyötä tehtiin yhteensä 35 yrityksen kanssa. Lisäksi projektin vaikutuksesta perustettiin 3 uutta yritystä, 5 uutta työpaikkaa ja säilyneitä työpaikkojakin arvioidaan sen ansiosta olevan peräti 15.

Mutta mitäpä vaaditaan, jotta tuottaja voi sanoa elintarvikkeitaan luonnonmukaisesti tuotetuiksi?

Luomutuotteiden tuotekehityshankkeen aikana kehitettiin myös ns. tavallisia tuotteita.
Mikä on luomua?
Kuinka vähittäiskauppiaat ovat ottaneet uudet luomutuotteet vastaan?


Koska luomutuotteiden kehityshankkeen aikana havaittiin, että pk-elintarvikeyrityksiä palvelevalle tuotekehitystoiminnalle on tarvetta, luotiin projektille jatkohanke. Parhaillaan käynnissä olevan 2000-luvun elintarvikkeet -hankkeen yksi haave onkin jo toteutunut: eteläsavolaisten yrittäjien ja raaka-aineiden saaminen Helsingissä kesäkuussa 2000 pidettyihin tapahtumiin. Näitähän oli muun muassa Suussa Sulavaa Suomesta -tapahtuma, jossa esiteltiin eri maakuntien herkkuja Helsingin kävijöille.

Muita uuden hankkeen tavoitteita on etsiä muun muassa tyrnille, marja-aronialle ja pensasmustikalle elintarvikesovelluskohteita, kuten myös avustaa jo toiminnassa olevia yrityksiä laitehankinnoissa ja yritystoimintansa kehittämisessä.

Kuvat: luomutuotekuvat on ottanut Marita Leskinen, kuvan Marita Leskisestä on ottanut Petteri Piirainen

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Luomu nousee olemattomasta oleelliseksi
Mitä on luomu?
Luomuviljelijän ykköstoive: lisää tunteja vuorokauteen
Luomutuotteet?
Ulla Lehtonen ja luonnonmukainen kotipuutarha

Tarkemmin luomusta Luomu-liiton kotisivuilta

Luomu-liitto

© Nettiradio Mikaeli / Petteri Piirainen 2000