Luomu rullaa Etelä-Savossa

Copyright: Pekka Järn

Etelä-Savossa panostetaan vakaasti luomuun, vaikka sen autuaaksitekevyyttä kyseenalaistetaankin rankoin puheenvuoroin. Johtaja Pirjo Siiskonen Helsingin yliopiston Maaseudun tutkimus- ja koulutuskeskuksesta on ylpeä oman yksikkönsä luomuosaamisesta. Yrittäjä Petri Leinosella on 15 vuoden kokemus luomukentältä. Luomumaidontuottajat Heli Ahonen ja Heikki Teittinen ovat mukana yhteisnavetassa. Luomulihantuottaja Mika Myllys ei riemuitse Keski-Euroopan lihaskandaaleista, vaikka se onkin tuonut luomulihalle uusia kuluttajia.

Ekoyliopisto Etelä-Savon uusimmaksi käyntikortiksi?
Helsingin yliopiston Maaseudun tutkimus- ja koulutuskeskuksessa alkaa syksyllä 2001 ensimmäinen luomun sivuaineopintokokonaisuus. 15 opintoviikon opintopaketti on tarkoitettu sivuaineeksi maa- ja metsätaloustieteen opiskelijoille. Opiskelijat tulevat tekemään tiivistä yhteistyötä eteläsavolaisten luomuviljelijöiden kanssa.

Ei mikään bakteeripoliisi
Yrittäjä ja tutkija Petri Leinonen ei halua lähteä luomutuotannon bakteeripoliisiksi. Luonnonmukaisen tuotannon arvot ovat muualla. Hän korostaa sitä, että luomutuotanto on kehittyvä ala, ei jäänne menneisyydestä.

Luomulihaa kasvatetaan eläintä kunnioittaen
Luomulihantuottaja Mika Myllys on tyytyväinen mies. Hänen tuotteensa maistuvat yhä useamman eteläsavolaisen ruokapöydässä.

Luomumaitoa yhteisnavetasta
Heli Ahonen ja Heikki Teittinen ovat edelläkävijöitä. He ovat olleet perustamassa Juvan Muumaan yhteisnavettaa. Yrittäjät päätyivät uudenlaiseen ratkaisuun, koska halusivat jatkaa luomuviljelijöinä.

Luomuviljelijä ei hyljeksi teknologiaa
Luomu on kuluttajien silmissä edelleen tietynlaisessa maineessa: luomu on idealistista käsityötä, jolla on vähän tekemistä järjen ja kannattavuuden kanssa. Vihanneviljelijä Veli Rahikainen on toista mieltä.

Linkkejä:

Luomukriittisiä kannanottoja löydät seuraavista osoitteista: