Maaseutuyrittäjyys on yllättävän monipuolista

Copyright: Mervi Sensio

Maaseutu on ollut iät ajat suomalaisten raaka-ainepankki, työvoimareservi ja idealinko. Niin edelleen.

Ahkera hankkii elannon käden taidoilla
Käsityöyrittäjän arki on sitä, minkälaiseksi hän sen itse rakentaa. Joskus on kiirettäkin, mutta silti työ tuntuu mielekkäältä. Laajasta juttukoosteesta löytyy yrittäjätarinoita vuosien varrelta. (Juttu on vuodelta 2005)

Ahkerat yrittäjät ovat pienen kunnan toivo
Sulkavan kunta kitkuttaa eteenpäin siinä missä muutkin pienet itäsuomalaiset kunnat. Taloutta rasittavat toisaalta työpaikkojen puute, työttömyys ja ikääntyvä väestö. Ahkerat tulevaisuuteen uskovat yrittäjät ovat kunnan toivo. Oikealla asenteella yrityksiä syntyy. (Juttu on vuodelta 2001)

Alpakka - seurallinen villantuottaja
Alpakka on uusi tuttavuus Suomen maatiloilla, mutta Andien ylängöillä se on ollut kotieläimenä jo useita tuhansia vuosia. Alpakka on villantuottaja sekä seuraeläin. Suomeen alpakka on sopeutunut hyvin. (Juttu on vuodelta 2004)

Hanhifarmilla elämä on muutakin kuin kaakatusta
Miltä tuntuisi elää samassa pihapiirissä yli 200 hanhen kanssa? Hanhifarmiyrittäjien Virpi ja Antti Rantalaisen elämä on viiden vuoden ajan rytmittynyt hanhien munimisen, kasvattamisen ja teurastuksen mukaan. Lomia pidetään hiljaiseen aikaan. (Juttu on vuodelta 2003)

Haukivuori on kansainvälinen savolainen
Haukivuoren kunnan kansainvälinen ilmapiiri kummastuttaa itäsuomalaisessa maisemassa. Kaduilla kulkevat niin paljasjalkaiset haukivuorelaiset, burmalaiset, bosnialaiset kuin keskieurooppalaisetkin ostoksia tekemässä ja asioita hoitamassa. Kaikkia tarvitaan. (Juttu on vuodelta 2003)

Hevosala kasvaa, tuo töitä ja haasteita
Hevosala on reippaassa kasvussa. Se tarkoittaa, että kuluttajille on tiedossa uusia hevosharrastusmahdollisuuksia ja alan toimijoille töitä sekä haasteita. Ympäristössäkin kasvu näkyy, sillä hevosella liikutaan melkein aina tallin pihapiirin ulkopuolelle. (Juttu on vuodelta 2005)

Itulassa saa pääosan pientuottaja
Ristiinan kunnassa keksittiin muutama vuosi sitten uudenlainen tapa tuoda esille paikallisten pientuottajien tuotteita, jakaa matkailuneuvontaa ja tarjota näyttelytilaa taiteilijoille. Itula tarjoaa matkailuvinkkejä, taide-elämyksiä ja houkutuksia, jotka käyvät kukkaron päälle. (Juttu on vuodelta 2003)

Kotimaiset koristekasvit nostavat egoaan
Kotokukkiin ja villin luonnon huikeisiin mahdollisuuksiin uskovat toivovat kuluttajien vaativan kotimaista, sillä vasta sitten tukut ja kukkakaupat saavat kipinän lähteä panostamaan kotimaiseen tarjontaan. Tuoreet yrittäjät, alan kouluttaja ja opettaja kertovat, miten he auttavat kukka-alan kotimaistumista. (Juttu on vuodelta 2004)

Copyright: Mervi Sensio

Kunnon kalamies tunnistaa ottavan katiskan
Isän aikanaan kätevästi tekemät katiskat muistuivat mieleen Reino Laitiselle, kun hän vaimoineen muutti Mäntyharjun Huuhilolle työttömänä Helsingistä. Kokeilemalla syntyi oma tuntuma katiskoiden tekemiseen. Nyt katiskat ovat tuoneet elannon jo neljännesvuosisadan ajan. (Juttu on vuodelta 2004)

Maaseudun talkkari on enemmän kuin talkkari
Maaseudun työikäisten elinkeinot ovat muuttuneet viime vuosina. Selvään tarpeeseen on syntynyt muun muassa mökkitalkkarien joukko. Maa- ja kotitalousnaisten toiminnanjohtaja pohtii, mitä muita ideoita on vielä käyttämättä. (Juttu on vuodelta 2005)

Maaseutuyrittämiseltä puuttuvat kehittämisrahat
Maaseudun yrittäjyyttä tukevat kannustinrahat virtaavat keskitetysti maatiloille. Eihän yrittäminen tietysti saa olla tukirahoista kiinni. Mutta eikö siinä samalla kun maatilojen monipuolistumista kannustetaan, voisi kannustaa myös muita maaseutuyrittämisen muotoja? (Juttu on vuodelta 2003)

Menestystarinoita syntyy muuttotappiokunnassakin
Huippuluokan teknologiaa, kesään painottuvaa palveluyrittämistä ja peltojen kitkemistä paahtavassa paisteessa. Siinä haarukointia, millaista yrittämistä piskuisesta Puumalan saaristokunnasta löytyy. Kehitystä ja kasvuakin tapahtuu, eihän tänne olla nukkumaan tultu, huokuu henki yrittämisessä. (Juttu on vuodelta 2003)

Monitoimitiloja syntyy olosuhteiden pakosta
Perinteinen viljan viljely ja karjan kasvatus ovat edelleen maaseudun selkäranka. Jos viljelijä haluaa jatkaa, navettaa on laajennettava tai keksittävä jotain muutakin tulonlähdettä. Maaseutuyrittäjä tarvitsee menestyäkseen rikasta mielikuvitusta ja rohkeutta jopa hullutteluun. (Juttu on vuodelta 2001)

Pellavasta on moneksi
Pellava on ikivanha hyötykasvi, jonka viljelyllä on Suomessakin pitkät perinteet. Vaikka Suomessa valmistetaan monenlaisia pellavatuotteita, kasvin viljely on maassamme vähäistä. Lammilainen Mirja Miikkulainen kertoo, että suuret investoinnit ja epävarmuus viljelyssä ja jalostuksessa ovat tekijöitä, jotka estävät pellavan viljelyn yleistymisen Suomessa. (Juttu on vuodelta 2004)

Suomenhevosella on nyky-yhteiskunnassa paikkansa
Maamme alkuperäisrotuihin kuuluva suomenhevonen on antanut maaseudulle edellytykset selvitä maanmuokkauksista ja sadonkorjuusta, kiskonut tukkikuormat metsistä ja vienyt läpi kinosten sairaat lääkäriin ja naiset synnyttämään. Mitä tehtävää tällä eläimellä on nykypäivän Suomessa? (Juttu on vuodelta 2004)

Projektitöissä vaaditaan seikkailumieltä
Kehittämishankkeet liippaavat yhä useamman todellisuutta. Kymmenessä vuodessa EU:n osarahoittamissa hankkeissa on työllistytty, riemuittu tuoreista tuloksista ja palettu pohjaan. Tässä jutussa kokeneet hankeihmiset kertovat, minkälaista kuhina on kulissien takana. (Juttu on vuodelta 2002)

Copyright: Mervi Sensio

Uhanalainen suomenkarja kiinnostaa nuoria viljelijöitä
Suomenkarja on elänyt Suomessa kautta aikojen, ja 1960-luvulle saakka se olikin maassamme valtarotu. Sen jälkeen rodun määrä kuitenkin romahti. Nykyään suomenkarjan lehmiä on vain pari prosenttia kaikista lehmistä. (Juttu on vuodelta 2004)

Uusvanhat viljalajit kasvavat Suomenkin pelloilla
Erikoisia viljoja viljellään Suomessa muutamien satojen hehtaarien alalla. Suomalaisista tattarijauhoista ovat erityisesti keliaakikot mielissään, ja luomuspeltistä innokkaimmat povaavat Suomelle tulevaisuuden vientipommia. Suomesta onkin tullut myös tärkeä kuminantuottajamaa. (Juttu on vuodelta 2002)

Yrittäjyys on vahvaa monitoimitiloilla
Jo joka neljännellä maatilalle leipä irtoaa muustakin kuin perinteisestä maataloustuotannosta. Yrittäjäidentiteetti on tiukassa, vaikka monialayrittäjät eivät aina voikaan mielestään vaikuttaa omaan pärjäämiseensä. (Juttu on vuodelta 2003)