Hunajaista luomuherkkua eteläsavolaisittain

Copyright: Seppo Korpela (MTT)

Suomessa on noin 40 päätoimista luomuhunajantuottajaa, ja melkein puolet heistä toimii Etelä-Savon alueella. Luomuhunajan tuotanto on kuitenkin vielä varsin pientä, sillä vain kaksi prosenttia Suomessa tuotetusta hunajasta on luomua. Vaikka luomuhunajan tuotanto onkin tavallisen hunajan tuotantoa kalliimpaa, voi luomuhunajan tekemisestäkin saada kannattavaa liiketoimintaa. "Kannattavuus kasvaa toimintoja järkeistämällä", toteaa luomuhunajantuottaja.

Siipikarja tuottaa hunajaa Ihastjärvellä
Hannu Lappalainen on tuottanut hunajaa Ihastjärven rannalla lähes 15 vuotta. Aina eläimistä ja luonnosta pitänyt Lappalainen siirtyi luomuun vuonna 1999. Pari vuotta sitten vaimo Elina Lappalainen tuli yritykseen mukaan hoitamaan markkinointia. Korteniemen Hunajatilalla on nyt 14 - 15 tarhalla yhteensä satakunta pesää, jotka tuottavat vuodessa keskimäärin 3500 kg Nalle Puhin ja monen muunkin arvostamaa herkkua. Lappalaisen tilalla on pidetty kolmena kesänä luomumehiläistalouskursseja. Hannu Lappalainen on Suomen Mehiläishoitajain Liiton johtokunnan jäsen.

Agrologi Mirjam Nykänen tutkii ja tarhaa luomumehiläisiä
Mirjam Nykänen haluaa tuottaa puhdasta tuotetta luonnonmukaisesti ja käsitellä mehiläisiä lajinmukaisesti, kuten muussakin luomukotieläintuotannossa tehdään. Hän ei katko mehiläisemoilta siipiä, niin kuin tavallisen hunajan tuotannossa joskus on tapana, eikä tee muitakaan Jörö-Jukka -temppuja mehiläisilleen. Yhdessä MTT:n erikoistutkija Seppo Korpelan kanssa Nykänen tutki luomusokerin soveltumisesta luomumehiläisten talviruoaksi. Ja sopihan se - onneksi - sillä muuta sokeria ei luomumehiläisten talveuttamisessa saa käyttää enää siirtymäkauden (24.8.2002) jälkeen. Mutta kukapa uskoisi, että mehiläisiäkin jalostetaan keinosiemennyksellä?

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkkejä: