Metsä kutsuu kulkijaa

Copyright:

Metsällä on meille jokaiselle oma erityinen merkityksensä. Monilla on metsästä rakkaita lapsuudenmuistoja. Toisille se tarjoaa työtä ja toimeentuloa, toisille taas rauhaa, luontoa, estetiikkaa, elämyksiä, turvaa, suojaa, virkistystä ja ehkä joskus kielteisiäkin asioita. Metsään liittyy monia myyttejä: Tapio, menninkäiset, keijut ynnä muut. Mystiikka on yksi asia, joka edelleen kiehtoo metsissä. Metsät ovat innoittaneet monia tekijöitä elokuvien, kirjallisuuden, postikorttien, musiikin ja taiteiden maailmassa.

Vahva metsäperinne on tärkeä osa Suomen historiaa. Erilaiset metsämuseot ja perinnenäytökset tuovat meille nykyajan tallaajille tuulahduksia vuosien takaa. Jokaisella meistä on vain valitettavasti rajoitettu aika tehdä oma tutkimusmatka metsiin. Se tutkimusmatka jokaisen kannattaa elämänsä aikana tehdä. Nähdä metsä ja kuolla...

Maatalon pojalle metsäala oli luonteva valinta

Pieksämäen metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Ismo Kallio kertoo olevansa kotoisin kirjaimellisesti metsän keskeltä. Hän uskookin, että kasvuympäristöllä on ollut suuri vaikutus siihen, että hän on päätynyt metsäalalle töihin. Vaikka Ismolla ei eläkeikä vielä ole lähelläkään, hän on nähnyt metsätalouden kehityskaarta melko pitkälti. Hän muistelee, kuinka aikanaan kotitilalla raivattiin metsää pelloksi kaskeamalla ja siinä hommassa tulen ja savun keskellä oli toisinaan todellista draaman ainesta. Ismo on polvenkorkuisena nähnyt pokasaha- ja hevosaikakauttakin. Hän on ollut pienestä pitäen kotitilan metsätöissä mukana, vaikka lunta on ollut joskus kaulaan saakka.


Miten metsät ovat muuttuneet aikanasi?


Ismo Kallio. Copyright:

Nykyään Ismo harrastaa vapaa-ajallaan metsissä hiihtoa ja lenkkeilyä. Omakotitalo vaatii myös polttopuunsa. Ismo kertoo polttopuun keräilyn olevan terapeuttista puuhaa, jossa näkee oman käden jäljen ja voihan sillä vähän talouttaankin parannella.

Koulut ovat Ismon mukaan hyvin aktiivisia ottaessaan yhteyttä metsäalan opetusasioissa. Ismon mielestä lapsille on hyvä opettaa metsästä ihan perusteita ja perusasioita huomioiden myös vähän taloutta sekä virkistys- ja ympäristöasioita.


Metsän merkitys tulevaisuudessa?


Draaman tekijä näkee metsässä monta kiinnostavaa asiaa

Pieksämäen Poleenin teatterin ohjaaja Eeva Eloranta-Lappalainen on ihminen, joka nauttii luonnosta. Hän asuu Pieksämäen maalaiskunnan Haapakoskella, metsän keskellä, 2 kilometriä kylätaajamasta. Pihaltaan käsin hän mielellään tutkii talon ympärillä humisevia honkia.

Eeva kertoo aiemmin olleensa ahkera luonnossa liikkuja ja lenkkeilijä. Lapsena hän on marjastanut monet kesät Päijänteen saaristossa. Nykyään kiireisenä kahden lapsen äitinä aika ei niin usein enää anna tilaa irrottautua metsään.

Eeva Eloranta. Copyright:
Mitä kaikkea metsään liittyykään?


Unelmametsänään Eeva pitää metsää, jossa on paljon eläimiä. Etenkin lintuja, niin pieniä kuin suuriakin, hän seuraa mielenkiinnolla. Hän on kotitalonsa lähettyvillä seurannut myös kuinka hirvet ylittävät tien lähes metrilleen samasta paikasta. Ja jos Eeva saisi valita, mikä puulaji hän olisi, hän valitsisi katajan, sillä hän on sinnikäs ja sitkeä niin kuin naiset yleensäkin.


Saako näyttelijä/ohjaaja työhönsä inspiraatiota metsästä?


Eevan mielestä on aika koulu- ja opettajakohtaista miten lapset johdatellaan tutustumaan luontoon. Hänellä itsellään on kaksi lasta, joista toinen on esikoulussa ja toinen koulussa ensimmäisellä luokalla. Heidän osaltaan Eeva on hyvin tyytyväinen siihen, miten metsään ja luontoon liittyviä asioita opetetaan. Lapset piirtävät luontoon liittyviä asioita, keräilevät osasia luonnosta ja järjestävät niistä koulussa näyttelyitä ym. mukavaa.


Luonnon merkitys tulevaisuudessa


Nettiradio Mikaelin arkistosta: