Monitoimitiloja syntyy olosuhteiden pakosta

Copyright: Mervi Sensio

Perinteinen viljan viljely ja karjan kasvatus ovat edelleen maaseudun selkäranka. Perinteisten tilojen lopettamisvauhti on kuitenkin päätä huimaava. Jos viljelijä haluaa jatkaa, navettaa on laajennettava tai keksittävä jotain uutta tulonlähdettä. Maaseutuyrittäjä tarvitsee menestyäkseen rikasta mielikuvitusta ja rohkeutta jopa hullutteluun.

Maaseutuyrittäjyyden kasvuvauhti liian hidas
Uusia yrityksiä syntyy maaseudulle vuosittain noin tuhat, kun aktiivitiloja lopettaa samassa ajassa noin kolme tuhatta. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton (MTK) Etelä-Savon tuottajayhdistyksen toiminnanjohtaja Vesa Kallio sanoo, että vaikka maatilat ovat kiitettävästi uusia tulonlähteitä keksineetkin, ne ovat harmittavan usein vaatimattomia.

Raha ei saa olla ainut motivaatio
Raija Mustosen tilalla maatalouden ulkopuolinen yritystoiminta hujahti perinteisen maatalouden ohi parissa vuodessa. Tilalla viljellään peltoja ja kasvatetaan mansikoita kuten ennenkin, mutta suurin työmaa liittyy käsitöihin ja matkailuun.

Uteliaisuus iski, emusta tuli elinkeino
Haajaset matkustivat kuutisen vuotta sitten Saksaan ja toivat matkalta tuliaisiksi lauman emuja. Tilan sikalaan rakennettiin oma tilateurastamo. Nyt odotellaan markkinoiden avautumista.

Copyright: Mervi Sensio

Juustoa omasta maidosta
Jukka Leikkonen painottaa, että perinteinen maatalous on totta vie tärkeintä. Yritystoiminnan laajentaminen omalla tilalla lähti liikkeelle silkasta yrittämisen halusta. Leikkoset rakensivat yhden vuoden aikana tilalleen uuden pihattonavetan, juustolan, laakasiilon ja leipomon.

MTK torjuu 100 hehtaarin yksinäisyyttä
MTK kampanjoi löytääkseen uusia jäsenryhmiä kaupunkilaismetsänomistajista ja maaseutuyrittäjistä. Samaan aikaan jäsenkuntaa innostetaan ottamaan hyöty irti uudesta tekniikasta, ja tapahtumien kautta puolestaan haetaan tuoreita tapoja näkyä. Mukana nettivideo Maaltapako-performancesta.

Kirjalliset lähteet:

Nettiradio Mikaelin arkistosta: