MTK torjuu 100 hehtaarin yksinäisyyttä

Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Maaltapaosta huolestunut Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK etsii uusia jäsenryhmiä. Tänä vuonna mukaan houkutellaan kaupunkilaismetsänomistajia ja maaseutuyrittäjiä. Vanhoja jäseniä puolestaan sysitään vauhdilla tietoyhteiskuntaan: osallistumaan viestintäkoulutuksiin, hankkimaan jäsenmikroja ja siirtymään Internet-aikaan. Etelä-Savossa myös tapahtumat ovat saaneet tuoretta ilmettä; nyt etsitään vahvinta emäntää tai sponsoroidaan latoperformancea.

Lavasäteily ja viestinnän perusteiden hallitseminen eivät ole pahitteeksi, kun järjestöaktiivit yrittävät saada itselleen tärkeitä asioita esille eri tiedotusvälineissä. MTK - Etelä-Savon reseptiin kuuluvat viestinnän koulutukset, joissa treenataan toimittajien kohtaamista ja mietitään yhdessä, miten maaseudun ääntä saisi kuuluville joukkotiedotusvälineissä. Äänitiedostoissa keväisen viestinnän peruskurssi II:n osallistujat testailevat haastattelutaitojaan.


Antti Kauppinen ja Petri Miettinen
Päivi Torniainen
Anne Niinimäki


Myös tapahtumien avulla haetaan tuoreita keinoja näkyä. Mikkelissä järjestettiin äskettäin ensimmäistä kertaa Vahvin emäntä -kisa. Tittelistä kilpailleet emännät roikottivat neljän kilon kinkkuja suorin käsin, vetivät traktoria ja kantoivat 25 kilon kanistereita. Mittelössä katsastettiin myös taidot lastata lavalle rengaspakka, maitotonka ja pölli. Tarkkuuslajina sahailtiin 50 senttimetrin pätkä pöllistä. Kisan osallistujat oli kutsuttu tuottajayhdistyksistä ja maakunnan kansanedustajista mukaan oli kelpuutettu Katri Komi.

Savonlinnan seudulla pari kesää sitten autoilleet äimistelivät tien varrelle keppien nokkaan nostettuja kolmea latoa, jotka näyttivät harppovan vauhdilla etelään. Maaltapako-teoksen toteutti - sittemmin palkkasoturimuistelmiensa myötä julkisuuden henkilöksi muuttunut - arkkitehti Marco Casagrande yhdessä kollegansa Sami Rintalan kanssa huolestuttuaan maaseudun autioitumisesta. MTK:n sponsoroima performance huipentui tanssija Reijo Kelan tuikattua ladot tuleen pimenevässä syysillassa.

Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Maaltapako-teos Savonlinnassa 1.10.1999. Katso nettivideo!


ISDN (160x120, 45 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideo kestää noin 1,5 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8); vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Nettivideon kuvasi Päivi Kapiainen-Heiskanen ja toimitti Matti Markkanen. Musiikin sävelsi Ville Häkkinen.

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Takaisin