Viljelijät saavat tietokoneen täsmäopetusta Pohjois-Karjalassa

Copyright: MTO2

Tietokoneesta on tullut maaseudulla välttämätön apuväline. Viimeistään EU:n myötä viljelijät ovat joutuneet tutustumaan tietokoneen maailmaan laatiessaan viljelysuunnitelmia, rekisteröidessään eläimiä tai tehdessään kirjanpitoa. Pohjoiskarjalaisten viljelijöiden taitoja lisäämään perustettiin parisen vuotta sitten Maaseudun tietotekniikkaosaamisen vahvistamishanke, MTO2-hanke. Maan mittavin tämän alan hanke kouluttaa tilojen väkeä ja poikkeaa tarvittaessa tilakäynneille opastamaan tietokoneen käyttöä kädestä pitäen. Tietotekniikasta odotetaan maaseudulle uutta lisäelinkeinoa. Perinteisten töiden ohella monet tekevät jo nyt sivutoimisesti kirjanpitoa ja neuvovat EU-hakemusten tekemisessä.

Projektiin otetaan mukaan vuosittain 120 henkilöä. Koulutustarjonta on monipuolista. Syksyllä puurretaan 17 päivää kansalaisen @-ajokortin eteen, ja keväällä voi koulutustarjottimelta valita 8 päivää haluamaansa opetusta. Tarjottimelta löytyy muun muassa maatalouden ohjelmia. Lisäksi vieraillaan messuilla ja tehdään opintomatkoja. Talvikaudella tarjolla voi olla kaikkiaan jopa 30 päivän opetuspaketti.

Emäntä Eila Kärkkäinen Lieksan Viekijärveltä lähti mukaan lehti-ilmoituksen perusteella. MTO2:ssa hän on opetellut taulukkolaskentaa, kuvankäsittelyä sekä Internetin ja sähköpostin käyttöä niin huviksi kuin hyödyksi. Siinä sivussa tuli suoritettua myös atk-ajokortti. Kurssin rytmitys kaksi kertaa viikossa heinäkuusta toukokuuhun on hänelle sopiva, ja kurssipäivät tuntuvat liki lomapäiviltä.

Eila Kärkkäinen. Copyright: Lieksan opiskelijaryhmä

Eila Kärkkäisen haastattelu nettivideona, jonka kesto on noin 3 minuuttia.


56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Osa hankkeen tilaneuvojista on erikoistunut kirjanpitoon ja osa viljelysuunnitelmien tekemiseen. Tilaneuvojat Olavi Lampen ja Tuomo Pölönen ovat tehneet talven aikana kymmeniä tilakäyntejä kuukaudessa. Ilomantsin, Lieksan ja Valtiomon alueella toimii kaikkiaan yhdeksän tilaneuvojaa, ja Pölösen mielestä heitä olisi syytä olla enemmän. Tilaneuvojille homma on mielekästä, sillä se ei ole aikatauluihin sidottua ja omaan varsinaiseen ammattiin jää aikaa. Tilaneuvojan työ avautui harrastuksen kautta, sillä molemmat ovat olleet mukana tietokoneiden maailmassa jo Commodore-koneiden ajoista.

Olavi Lampen & Tuomo Pölönen. Copyright: Lieksan opiskelijaryhmä
Olavi Lampenin ja Tuomo Pölösen haastattelu äänitiedostona, jonka kesto on noin 4 minuuttia.


Hankkeen puolipäiväisenä aluevastaavana Vaara-Karjalan alueella ja kouluttaja toimii Tuula-Hannele Oinonen-Vallius. Hän vastaa myös koko maakunnan alueella pidettävistä tietojenkäsittelyn ajokorttikokeista ja tekee tilaneuvontaa. Hanke markkinoi itseään muun muassa järjestämällä tupailtoja. Yleensä järjestäjänä oleva tila on jo projektissa mukana.

Tuula-Hannele Oinonen-Vallius. Copyright: Lieksan opiskelijaryhmä

Tuula-Hannele Oinonen-Valliuksen haastattelu nettivideona, jonka kesto on noin 4 minuuttia.


56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


MTO-hankkeen tarpeellisuutta selviteltiin esihankkeella, jossa haastateltiin vuonna 1997 kaikkiaan 40-50 lieksalaista ja tohmajärveläistä viljelijää. Pilottivaihe käynnistyi vuonna 1998, ja se kesti kaksi vuotta Lieksassa ja Tohmajärvellä. Sen jälkeen mukaan tulivat Liperi ja Polvijärvi. Näiden kokemusten pohjalta aloitettiin maakunnallinen hanke. MTO:n projektipäällikkönä on alusta saakka toiminut Jukka Heikkinen, joka on taustaltaan Lieksan aikuisopiston atk-kouluttaja.

Jukka Heikkinen. Copyright: Lieksan opiskelijaryhmä

Jukka Heikkisen haastattelu nettivideona, jonka kesto on noin 6 minuuttia.


56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Hanke työllistää tällä hetkellä Lieksassa ja sen ympäristössä kuutisenkymmentä ihmistä. Mukana ovat kaikki alueen 19 kuntaa ja maaseututoimistot. Näillä näkymin MTO2 päättyy vuonna 2005. Hankkeen rahoitus tulee EMOTR:lta (Euroopan maatalouden ohjaus ja tukirahasto) ja kansallinen osuus Pohjois-Karjalan TE-keskuksen kautta. Yksityisten eli osallistujien osuus rahoituksesta on 10 % ja kuntien 10 %. Osallistujamaksu on 336 euroa. Kokonaiskustannukset viidelle vuodelle ovat 1,7 miljoonaa euroa.

Nettivideoiden katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava.

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkit:

Tämän juttukokonaisuuden toteuttivat Heli Koukkunen, Jukka Kettunen, Marika Leinonen, Mikko Puittinen ja Outi Nousiainen.