Menestystarinoita syntyy muuttotappiokunnassakin

Copyright: Mervi Sensio

Huippuluokan teknologiaa, kesään painottuvaa palveluyrittämistä ja peltojen kitkemistä paahtavassa paisteessa. Siinä haarukointia, millaista yrittämistä piskuisesta Puumalan saaristokunnasta löytyy. Yritykset menestyvät tahollaan ja se onnistuu Puumalassa, ehkä parhaiten vain siellä. Kehitystä ja kasvuakin tapahtuu, eihän tänne olla nukkumaan tultu, huokuu henki yrittämisessä.

Jaettu rauha ei kiinnosta mökkiläisiä
Oma rauha on se, mitä mökinvuokraaja etsii, uskotaan Okkolan perheyrityksessä Niinisaaressa. Simppeli liikeidea on säilynyt entisellään ja kantanut eteenpäin jo vuosikymmenet. Myös se on tärkeää, että ympärillä on elävää maaseutua. Niinisaareen tullaan katsomaan, miltä maaseutu näyttää. Puheet mökkielämästä yhteisellä saunalla, rannalla ja veneillä saavat yrittäjäpariskunnan niskakarvat pystyyn. Veisitkö itse perheesi naapurin saunaan?

Kuvat matkaavat piuhoja pitkin maailmalle
Puumalan kesäasukas, Kuvapörssi Oy:n toimitusjohtaja Philip László seurasi pitkään keskustelua siitä, miten yrittämistä pitäisi siirtää maaseudulle. Maalla viihtyvä kaupunkilainen pohti, olisiko siinä järkeä. Ei riitä, että muutetaan muuttamisen takia, tai muutetaan siksi, että se kuulostaa mukavalta. Pohdinnan jälkeen László löysi siitä järkeä. Yhtäkään asiakasta firmalla ei Puumalassa ole, mutta mitäpä siitä. Homma toimii mukavasti piuhoja pitkin.

Erikoisviljelyllä enemmän euroja
Puumalan Ahonpellossa kasvatetaan kummia. Mullasta pilkistelevät muun muassa auringonhatun alut. Kauniitahan ne ovat, mutta pelkästään silmän iloksi Hannu Pulliainen ei niitä hoitele. Ahonpellossa nostetaan auringonhattua maasta ylös vuosittain noin 5000-7500 kiloa. Parin hehtaarin pelto elättää Pulliaisen Hannua puolen vuoden ajan.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: