Auringonhatuista tulee puolen vuoden palkka

Copyright: Mervi Sensio

Parin hehtaarin kaurapelto ei viljelijää elätä, mutta sama ala erikoiskasvia tuo jo puolen vuoden leivän pöytään. Näin on todettu Puumalan Ahonpellossa, jossa nuori isäntä Hannu Pulliainen kasvattaa auringonhattua. Touhu lähti liikkeelle äidin harrastuksesta. Nyt Ahonpellossa kasvatetaan periaatteella sitä saa, mitä tilataan.

Erikoisista kasvilajeista innostunut Ellu Pulliainen kävi unkarilaisen yrttiasiantuntijan vetämän yrttikurssin vuonna 1984. Kurssin jälkeen nainen laittoi maahan milloin mitäkin kokeeksi, ihan omaksi ilokseen. Pikku hiljaa kysyntää tuli sieltä ja täältä, ja erikoisten lajien kasvatus sai lisää tulta alleen. Muutaman vuoden kuluttua Ellu ja Eero Pulliaiselta kysyttiin suoraan, halusivatko nämä ryhtyä kokeilemaan auringonhatun viljelyä. Yhteydenotto tuli suomalaisesta luontaistuotteita valmistavasta Hankintatukku Oy:stä, missä haluttiin auringonhattu-uutteen raaka-aineet puhtailta Suomen pelloilta. Tokihan kaikesta erikoisesta kiinnostunut Ellu Pulliainen halusi kokeilla, vaikka siihen mennessä kasvin kasvatuksesta ei Suomessa tiedetty juuri mitään. Poika Hannu Pulliainen jatkaa nyt äidin työtä.


Erikoisviljelyllä enemmän irti
Miksi juuri auringonhattua?


Copyright: Mervi Sensio

Ahonpellossa laitettiin ensimmäiset auringonhatut maahan 1989. Vuoden päästä uskallettiin jo julkisesti kertoa, mitä maasta pilkistää, sillä kasvin menestyminen Suomen kylmässä talvessa ei ollut päivän selvää. Kokeilut kuitenkin sujuivat hyvin. Ensimmäinen sato oli vain muutama sata kiloa. Nyt maasta nostetaan kasvia vuosittain kaikkiaan noin 5000-7500 kiloa. Joskus kevään pakkasyöt rokottavat sadon määrää jopa puolella. Auringonhatun kasvatus Ahonpellossa alkaa siemenestä. Satokypsä kasvi on puolentoista metrin korkuinen komea kukka.


Sato ylös ja pakastimeen
Ja uutta maahan
Suurin työ on kitkeminen


Auringonhattua kasvatetaan Ahonpellossa luomuna. Siksi viljelijän työhön kuuluu paljon rikkakasvin torjuntaa perinteisesti käsin. Sadonkorjuukin on käsityötä talikon kanssa. Työtä riittää yhdelle miehelle noin puoleksi vuodeksi. Hannu Pulliainen arvelee, että jos peltoa löytyisi toinen mokoma lisää ja erikoisia lajeja kasvattaisi enemmän, työtä voisi riittää koko vuodeksi. Mukavinta Pulliaisen mielestä työssä on se, että sitä saa tehdä rauhassa ja luonnon äärellä. Ainut ikävä puoli on, ettei kesälomaa ole koskaan.

Hannu Pulliainen. Copyright: Mervi Sensio
Auringonhattu työllistää


Auringonhattu käytetään kukkineen ja juurineen auringonhattu-uutteeseen, joka on rekisteröity rohdosvalmiste. Sen valmistaa Hankintatukku Oy, joka on keskittänyt uusien yrttien ja rohdosten tutkimusprojektit Mikkeliin. Yhteistyötä tehdään Maatalouden tutkimuskeskuksen ekologisen tuotantoaseman kanssa. Auringonhattu-uutetta suositellaan sisäisesti vilustumisoireisiin, tilapäiseen yskään ja kurkunkäheyteen sekä ulkoisesti pienten haavojen hoitoon.


Seuraavaksi ehkä ruusunjuurta
Uskooko viljelijä luontaistuotteisiin?


Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Takaisin