Suomenhevosella on nyky-yhteiskunnassa paikkansa

Copyright: Mervi Sensio

Maamme alkuperäisrotuihin kuuluva suomenhevonen on kantanut kortensa kekoon maan itsenäisyyden puolesta, antanut maaseudulle edellytykset selvitä maanmuokkauksista ja sadonkorjuusta, kiskonut tukkikuormat metsistä ja vienyt läpi kinosten sairaat lääkäriin ja naiset synnyttämään. Enää sitä ei näihin töihin tarvita. Onko suomenhevonen siis jäänyt työttömäksi? Mitä tehtävää tällä eläimellä on nykypäivän Suomessa? Ovatko sorjat lämminveriset ja komeat puoliveriset potkineet kansallisrotumme jalkoihinsa? Ei hätää, tuumivat alan ihmiset. Suomenhevonen hirnuu yhä näillä laitumilla ja monipuolisuutensa ansiosta se on löytänyt paikkansa nyky-yhteiskunnassa.

Hirnuva terapeutti koko perheelle
Kiltti, rauhallinen, järkevä ja luotettava. Siinä ominaisuuksia, jotka istuvat hyvin useimpiin suomenhevosiin. Luonteensa takia suomenhevonen on valloittanut niin pienet kuin isommatkin hevoshullut, jotka pitävät ratsastamisesta tai ansaitsevat hevosalalla leipänsä. Heidi Sinda on yksi heistä.

Työkaveri, joka tekee parhaansa
Copyright: Mervi Sensio Raviradoilla suomenhevonen on tuttu näky. Suomenhevosista noin 75 prosenttia on ravihevosia. Ravihevosvalmentaja ja suomenhevoskasvattaja Terho Rautiainen ansaitsee elantonsa pääasiassa suomenhevosilla ja pitää työkavereitaan rehellisinä ja aina parhaansa yrittävinä.

Sama tapaus, mutta pienemmässä paketissa
Yksi suomenhevosen jalostussuunnista on poninkokoinen suomenpienhevonen. Sen säkäkorkeuden pitää olla alle 148 senttimetriä. Kokoa lukuun ottamatta tämä paketti on isomman versionsa kaltainen ja siksi se sopii erinomaisesti ratsuksi lapsille, mutta myös moneen muuhun.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: