Taimitarhoilla käy keväinen sutina

Copyright: Tiia Puranen

Taimitarhoilla eletään toukokuussa vuoden kiireisintä aikaa. Istutuskausi on kuumimmillaan, taimet matkaavat tarhoilta metsän reunaan ja taimivakkojen kautta uuteen kasvupaikkaansa. Istahtavat siihen jopa seuraavaksi sadaksi vuodeksi. Metsän viljely on suomalaisessa metsätaloudessa uudistamismenetelmistä suosituin. Metsien uudistamiseen käytetään vuosittain noin 160 miljoonaa tainta ja noin 12 000 kiloa siementä.


Mitä tarhoilla tapahtuu nyt, markkinointipäällikkö Kari Lahtinen Forelia Oy?


Taimimarkkinoista Suomessa kilpailee tällä hetkellä kymmenkunta yhtiötä, joista yksi on ruotsalainen. Lisäksi on paljon pienempiä yrittäjiä, joilla on merkitystä paikallisesti.


Minkälaiset taimimarkkinat Suomessa on?


Yksi suurimmista toimijoista on valtakunnallisesti taimia kasvattava Forelia Oy. Joka kolmas istutettu uuden metsätaimen alku on peräisin Forelian tarhoilta. Yhtiön juuret ovat syvällä Suomen maaperässä.


Missä Forelia toimii?


Kilpailua, laaduntarkkailua ja uutta asennetta

Taimikauppa on ollut melkoisissa muutosten kourissa 90-luvulta näihin päiviin saakka. Taimitarhoja on yhtiöitetty, menetelmät ovat kehittyneet, markkinointi tehostunut ja kilpailu kiristynyt. Myös ruotsalaiset ovat tulleet kilpailemaan Suomen taimimarkkinoista. Asiakas on suurin hyötyjä, sanotaan, mutta saako suomalainen metsänomistaja hyviä taimia kilpailukykyiseen hintaan?

Kari Lahtinen. Copyright: Tiia Puranen
Ensin horjutettiin organisaatioita...
... ja sitten tulivat ruotsalaiset.
Mutta mitä iloa tästä kaikesta oli?


Takaisin kevääseen 2003. Taimet ovat nyt valmiina istutettaviksi, mutta miten siihen on päästy? Viime syksy oli sääolosuhteiden puolesta vaikea ja talvella istutusaloille iskivät myyrät. Tuhot ovat olleet melko hurjiakin. Se kaikki kuitenkin kuuluu luonnon kiertokulkuun ja siitäkin varmasti selvitään, ihan niin kuin ennenkin.


Kuinka kulunut vuosi sujui ja miten tästä eteenpäin?


Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkki: