Maaseudun talkkari on enemmän kuin talkkari

Copyright: Mervi Sensio

Maaseudun työikäisten elinkeinot ovat muuttuneet viime vuosina. Osa kylien asukeista matkustaa joka päivä taajamiin ja kaupunkeihin hakemaan elannon, mutta joku sinnikäs yrittää elättää itsensä sieltä kotoakin käsin. Selvään tarpeeseen on syntynyt muun muassa mökkitalkkarien joukko. Maa- ja kotitalousnaisten toiminnanjohtaja puolestaan pohtii, mitä muita töitä maaseudulla on, joiden ympärille yrittäjyyttä on kehitelty ja mitä ideoita on vielä käyttämättä.

Monipuolisuus on yrittäjälle antoisaa
Ristiinalaisella Jaana Oravalla on monta rautaa tulessa. Mökkitalkkariyrityksessä pitää olla vähän emäntä, vähän käsityöläinen ja hitusen on hyvä olla jopa taikuutta hyppysissä, jotta moninaiset työt saadaan kunnialla tehdyksi.

Kekseliäälle ja rohkealle on töitä
Sulkavalainen Esa Partanen on ollut mieleltään aina yrittäjä. Pikkupojasta saakka hän on pyöritellyt erilaisia ajatuksia siitä, mitä voisi tehdä elääkseen. Töitä löytyy jos on kekseliäs ja rohkea, Partanen vakuuttaa. Hän on mökkitalkkari, jolla on kädet täynnä töitä.

Uusien yritysten tulppana ovat asenneongelmat
Tämän päivän maaseutuyrittäjän töitä ja työllistymisen mahdollisuuksia leimaa se, että toimeentuloa pitää kerryttää monesta purosta, tietää Etelä-Savon Maa- ja kotitalousnaisten toiminnanjohtaja Riitta-Leena Jantunen. Uusien purojen tulppana etenkin naisten liikeideoissa ovat usein syvälle juurtuneet asenteet.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: