Köyhässä kylässä pärjää vähemmällä

Copyright: Mervi Sensio

Rahasta ja mammonasta ei ota tarkkaa selkoa, mutta rikkauksia Suomen köyhimmäksi julistetusta kylästä varmuudella löytyy. Siellä on vehreät pellot, kirkkaat vedet ja häikäisevät hanget. Löytyvätpä sieltä kauniit kodit, onnelliset lehmät ja iloiset kyläläisetkin. Väki ei ole köyhää eikä kippeetä. Moni kyläläinen tuumiikin, että ehkä Hirvensalmen Tuukkalan kylässä vain pärjää vähemmällä. Neljän torpan väki kertoo tarinansa.

Ari Kyröläinen on aina hälytystilassa
Kyröläisen Ari on majaillut Tuukkalassa viitisentoista vuotta. Miehen pajalla korjaantuvat teollisuuteen menevien rautojen lisäksi niin moottorisahat, ruohonleikkurit kuin kesämökkiläisten autotkin. Sepä miestä vain harmittaa, kun kyläkauppa taannoin hiljeni liiaksi ja ovet suljettiin säppiin. Aiemmin tieto kylän meiningistä kiiri kaupan kautta joka suuntaan ja sitä kautta myös monet Kyröläisen asiakkaat löysivät pajalle korjauttamaan vehkeitään. Vaan kun on valpas ja aina tavoitettavissa, työtä on vielä riittänyt.

Pirkko Luntta tuli kaljarekalla emännäksi
Ville Luntta on ikuinen poikamies, ajattelivat kyläläiset. Sitten tapahtui kummia. Tilallisen pihaan jyristeli rekka-auto, jonka kyydistä hyppäsi Pirkko, espoolainen toimistotyöläinen. Samalla autolla, samasta työpaikasta ja samasta syystä tuli myös tämän ystävätär kylälle muuttokuormineen. Huhut saivat uuden käänteen. "Hyvvää se tekkee, kun ottavat emännät kauempaa".

Copyright: Mervi Sensio

Juuret ja tulevaisuus Tuukkalassa
Luonnon helmassa heiluminen ei ole ollenkaan huono vaihtoehto elämän ensimmäisiksi vuosiksi, uskoo maatalousyrittäjä ja isä Jarmo Kiesilä. Pienessä kylässä vastuulliseen kasvatustehtävään saa apuja muiltakin aikuisilta, sillä kaikki tuntevat toisensa ja toisten tekemisiin uskalletaan puuttua. Tuukkala on ollut Jarmo Kiesilän kotikylä syntymästä saakka. Omille lapsilleen hän haluaa näyttää, etteivät tilanpito ja maalla eläminen ole maailmanlopun touhua.

Tuukkalassa kukkii huumori
Toini Hasanen lähti Tuukkalasta parikymppissenä 50-luvun alkupuolella. Silloin Tuukkalassa oli vielä kovin vilkasta, mutta karjaa vähenneltiin jo monesta talosta. Työuransa Hasanen teki Helsingissä, mutta eläkevuosien lähestyessä mieli teki pois kaupungin hulinasta. Ainut vaihtoehto tuntui olevan Tuukkalan kylä. Hän halusi takaisin kotikonnuille, sillä siellä olivat ystävät ja siellä huumori kukkii.

Tilastokeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan Hirvensalmen kunnan Tuukkalan kylän ostovoima on Etelä-Savon heikoin. Seuraaviksi listassa olivat Heinäveden Suuraho ja Hirvensalmen Kuitula. Selvitys perustui vuoden 1999 tietoihin.

Muita kyläjuttuja Mikaelin arkistosta: