Yrtit ovat monipuolisia hyötykasveja

Yrttipuutarha. Copyright: Matti Markkanen

Yrtit ovat hyvin monipuolisia kasveja: niitä voi käyttää ravintona, mausteena, juomien seassa, rohtona ja käytetäänpä niitä hyödyksi kosmetiikkateollisuudessakin. Erilaisia yrttilajikkeita on useita satoja ja useat yrtit sopivat moniin eri käyttötarkoituksiin. Yrttien kasvattaminen ei vaadi omaa puutarhaa: niitä voi kasvattaa esimerkiksi ruukuissa, jolloin ne ovat myös koristekasveja. Yrttien käytössä kannattaa kuitenkin muistaa, että ne saattavat olla hyvinkin voimakkaita ja aiheuttaa allergisia reaktioita.

Kenkäverossa Mikkelissä sijaitsee Etelä-Savon Marttapiiriliiton näytepuutarha, jossa kasvaa noin 500 erilaista kasvilajia. Erilaisia yrttilajikkeita puutarhasta on noin 150. Puutarhassa kaikki kasvit viljellään luonnonmukaisin menetelmin. Etelä-Savon Marttojen puutarhaneuvoja Anneli Miekk-oja kertoo, että parhaiten ilmasto-oloissamme menestyvät kestävät yrtit, jotka talvehtivat, kuten liperi ja mäkimeirami. "Myös arempia yrttejä kannattaa kasvattaa, vaikka ne kuolevatkin talven aikana, kuolevathan kesäkukatkin", Miekk-oja huomauttaa. Tällä hetkellä suositaan yrttejä, jotka ovat kauniita ruukuissa ja kasvimaalla. Niitä ovat esimerkiksi kirjavalehtinen oregano ja minttu sekä harmaansävyinen curry-yrtti.

Anneli Miekk-oja. Copyright: Matti Markkanen

Anneli Miekk-oja käyttää itsekin yrttejä monella tavalla, esimerkiksi flunssan oireita hän parantaa omatekoisella yrttiteellä. "Erityisen hyvin yrtit sopivat ruoanlaittoon, mutta myös kylpyvesien joukossa ne ovat ihanteellisia", hän kertoo. Basilika on Miekk-ojan suosikkiyrtti monipuolisuuden vuoksi.

Videolla puutarhaneuvoja Anneli Miekk-oja kertoo millaisia yrttejä näytepuutarhassa kasvaa sekä kuinka yrtit kannattaa säilöä talven varalle, jotta niiden aromit säilyvät mahdollisimman hyvin.


56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideo kestää noin 9 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Videon toimitti ja editoi Katriina Partanen. Kuvaus Matti Markkanen.

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkki: