Miettiminen on mukavaa

Matti Ollikainen. Copyright: Mervi Sensio

Matti Ollikainen suoritti lukion loppuun eläkkeellä. Ei siksi, että saisi valkolakin päähänsä tai lisää arvostusta sukulaisiltaan vaan siksi, että saisi miettiä. Miettiminen on nimittäin mukavaa, varsinkin kun sen saa tehdä omassa tahdissa. Sellainen sopii aikuisille, jotka haluavat kulkea omia polkujaan ja pysyä virkeänä.

Matti Ollikaiselta jäi nuorena poikana lukio kesken. Se ei hetkauttanut elämää suuntaan eikä toiseen ennen kuin mies jäi eläkkeelle. Silloin Ollikainen päätti, että fyysisen rasituksen lisäksi myös aivot tarvitsevat rasitusta. Joku ryhtyy eläkkeelle päästyään pelaamaan korttia, Ollikainen päätti lähteä lukioon. Jo kohta mies löysi itsensä Internetistä oppimasta uusia kiehtovia asioita.


Opiskelu on järkevää


Tietotekniikkaan Ollikainen tutustui jo dos-kielen aikana. Silloin hän pohti, ettei tule kuunaan tarvitsemaan tietokonetta. Toisin kuitenkin kävi. Ollikainen ehti istua jo monet aikuislukion luennot, kun kuuli, että lukion voi suorittaa myös Internetissä. Nettilukio vaikutti heti yksinkertaisemmalta ja nopeammalta tavalta jatkaa opiskeluja. Siellä voi opiskella omassa tahdissa silloin kun se itselle sopii, ja mikä myös mukavaa, ei tarvitse lähteä minnekään. Ja toisaalta, voi lähteä vaikka minne ja viedä opiskelut mukanaan.


Miksi halusit nettilukioon?
Tiedot ja taidot ennen opiskelua?


Copyright: Mervi Sensio

Tietotekniikan ja Internetin käytön oppiminen ei ollut Ollikaisen mielestä lainkaan vaikeaa ja tätä pitäisi miehen mielestä kuuluttaa enemmän aikuisväestölle. Tietokone ei ole mörkö, vaan palvelija, minkä hallinnan oppii kuka tahansa. Ollikainen toivoo myös, että nettilukiota markkinoitaisiin laajemmin aikuisille, sillä tällainen vaihtoehto voisi purra perinteistä opiskelua paremmin. Kun yhteiskunnan tempo menee yhä kiihkeämmäksi, nettiopiskelun edut korostuvat entisestään. Ollikainen kertoo, että oppimaan opiskelukaan ei ollut vaikeaa. Se oli jopa niin helppoa, että opinnot hurahtivat loppusuoralle paljon nopeammin kuin mies alun perin oli suunnitellut. Pääasia oli kuitenkin, että tehtävät olivat haastavia ja joutui miettimään. Miettiminen on nimittäin Ollikaisen mielestä mukavaa, varsinkin kun sen saa tehdä omassa tahdissaan.


Suunnitelma ei toteutunut
Nettilukiolla on paljon tehtävää


Matti Ollikaisen opiskelu kesti tällä erää vain vuoden verran, sillä pohjilla olivat reilun 40 vuoden takaiset lukion kurssit. Jatkaako tästä eteenpäin vai ei, sitä hän ei osaa vielä sanoa, mutta aivojen rasittamisesta Ollikainen ei aio luopua.

Takaisin