Taskulampun kanssa maailmalle

Ville Pekka Henrikki Keränen

Kukapa sitä arvaisi, kuinka ihmisen elämä voi muuttua hetkessä täysin. Paltamolainen Ville Keränen koki tämän ihmeen kuullessaan, että pääsee opiskelemaan Paltamossa aloittamansa lukion Norjassa loppuun. Hän lähtee elokuussa kahdeksi vuodeksi UWC-lukioon Norjaan stipendirahojen tukemana. Kansainvälinen koulutusjärjestelmä, United World College, kasvattaa nuoria yhteiskunnallisesti aktiiviseen toimintaan. UWC-kouluja on ympäri maailmaa, mm. Intiassa, Amerikassa, Kiinassa, Norjassa, Kanadassa ja Meksikossa. Perustuskoulu, jonka myös Jorma Ollila on käynyt, on Walesissa. Suomesta lähtee vuosittain kymmenisen stipendiaattia kouluihin ympäri maailmaa. Tänä vuonna heitä on 11 ja Ville Keränen on yksi heistä.

Tositarina Villestä

Olipa kerran poika nimeltä Ville Keränen. Hän oli aivan tavallinen paltamolainen lukiolaispoika. Eräänä päivänä Kainuun Sanomissa oli juttu Villestä ja hänen opiskelustaan Norjassa. Ville ei ollutkaan enää aivan tavallinen pulliainen, vaan korkealle tähtäävä opiskelija, joka jättäisi kotikontunsa meille tavallisille opiskelijoille. Kaikki ihmettelivät, kuinka Ville oli saanut paikan Norjassa sijaitsevasta kansainvälisestä lukiosta. Kukaan ei saanut tietää tätä karmivaa salaisuutta, kunnes kaksi vakoojaa otti selvää, mikä Ville oli oikein miehiään.

Vakoojat kiduttivat Villeä. Lopulta tämän oli pakko kertoa totuus elämänsä suunnan muuttumisesta. Hän oli kuullut luotettavasta lähteestä, että suomalaispojankin oli mahdollista opiskella kansainvälisessä koulussa ulkomailla. Hän haki UWC-kouluun Kanadaan, toisena vaihtoehtona hänellä oli ollut Wales ja vasta kolmantena Norja, jonne hän sitten pääsi. Pettymystään hän ei näyttänyt vaan sanoi, että on toisaalta ihan sama missä maassa opiskelee. Suomen kulttuurirahasto myönsi 200 000 markan stipendin Norjaan lähtevälle opiskelijalle.

Vakoojat pakottivat Villen tunnustamaan, ettei hän tuntenut muita Norjaan opiskelemaan päässeistä. Hän kuitenkin myönsi, että nuorilla on kesällä kokous, jossa he tutustuvat toisiinsa ja keksivät keinoja parantaa maailmaa. Paikka jossa tämä kansainväliseksi lukioksi kutsuttu, monen maan opiskelijan tukikohta sijaitsee, on vuonojen keskellä, kahden tunnin patikointimatkan päässä lähimmästä kylästä. Sielläkin on vain reilut 1000 asukasta.

Huolimatta siitä, että tukikohta sijaitsee Norjassa, pidetään neuvottelut englanniksi. Ville uskoo pärjäävänsä Norjan vuonojen keskellä suhteellisen hyvällä ruotsin kielen taidollaan sekä englannilla. Lähdön on määrä tapahtua elokuussa, mutta Ville tulee takaisin Suomeen viimeistään jouluksi. Heti tammikuussa on kuitenkin lähdettävä takaisin. Kotia ja ystäviä voi tulla ikävä, mutta ei auta...

Ville jää kaipaamaan Suomesta eniten salmiakkia ja savusaunaa. Hän ei aio jäädä Norjaan koko loppuelämäkseen, vaan haluaisin opiskella lukion jälkeen jossain muualla. Vakoojina aloimme hieman epäillä, että Villellä on ajatuksena ryhtyä Norjan kuninkaaksi. Hieman huvittuneena hän kielsi ajatuksen ja kertoi, että hän haluaisi Free Record Shopin Suomen yhtiön toimitusjohtajaksi, johtaja-markkinointisedäksi tai poliitikoksi. Myös radiotoimittajan uraa hän harkitsi vakoojien painostuksen alla.


Eräänä ammattivaihtoehtona oli myös...


Ville Pekka Henrikki Keränen

Ville uskoo, että ulkomailla tapahtuva opiskelu tulee olemaan kasvattava kokemus, lisäksi hän haluaa vaihtelua elämäänsä. Hän väittää suhtautuvansa opiskeluun vakavasti. Hän ei pelkää lähteä Norjaan opiskelemaan, vaan luottaa tukikohtakommuunin turvallisuuteen. Täytyy nostaa hattua. Jopa niin ammattitaitoisia vakoojia kuin meitä, voisi suuressa maailmassa, etenkin Norjassa, alkaa pelottamaan. Suomi tarvitsee Villen kaltaisia rohkeita miehiä.


Testasimme Villen kykyjä arvioida tulevaa koitosta yhdellä vaikealla kysymyksellä:
Mitä ehdottamistamme esineistä ottaisit mukaan?


Villen mielestä ulkomailla opiskelusta on enemmän hyötyä kuin haittaa: kielitaito karttuu, tutustuu uusiin ihmisiin, näkee eri kulttuureja. Ainoana haittapuolena oli, ettei omia kavereita näe niin usein.

Toivotamme omasta puolestamme Villelle erittäin hyvää ja antoisaa opiskelumatkaa.