Minkälaisesta koulusta kasvaa sivistyneitä ammattilaisia?

Copyright: Mervi Sensio

Lukio on sivistyksen kehto, mutta jos jannulla ei ole lukupäätä, voi aina marssia ammattikouluun. Tällä asenteella ratsastetaan yhä, mutta mitä vaatii työelämä? Enää ei päde karkea jako, että ihmisestä tulee joko toisten töitä johtava teoreetikko tai rukkaset kädessä hikoileva duunari. Työelämä vaatii työhön kuin työhön ajattelevia, omaa työtään suunnittelevia ja sen perusteita sekä tarkoitusta ymmärtäviä hyviä tyyppejä. Toisaalla on huomattu, että puhtaana teoreetikkonakin pärjää paremmin, jos on jotain käsitystä siitä, miten asiat tapahtuvat käytännössä.

Onko tavoite ja ihanne se, että tekijät ja teoreetikot ovatkin tulevaisuudessa yhdessä ja samassa persoonassa? Tarvitseeko joka jannu yhtä lailla kielitaitoa kuin käytännön taitoja ja työkaluikseen niin salkun kuin rukkaset? Nuorten opiskeluvalintojen näkökulmasta asiaa pohtivat lukion ja ammattiopiston rehtorit, aikuisten äänen antaa aikuiskoulutuksen asiantuntija.

Lukio ja ammattiopinnot on pidettävä erillään
Lukion vankkaa asemaa ovat viime vuosina hutjuttaneet puheet toisen asteen koulutuksen yhteen niputtamisesta. Tätä lähellä oleva koulutusmalli on jo olemassa ammattilukion nimellä, joka on lukion puolestapuhujille kuin kirosana. Mikkelin Lyseon lukion rehtori Esa Ollila haluaa myös pitää ammattiopinnot pois lukiosta.

Copyright: Mervi Sensio

Ammattiopinnoissa pitää olla yleissivistystä
Ammattioppilaitosten tarjoama koulutus sisältää ammattiopintojen lisäksi yleissivistäviä opintoja ja Mikkelin ammattiopiston rehtori Raili Ruuskanen tarjoaisi yleissivistystä ammattia hamuaville oppilaille mieluusti enemmänkin. Innokkaimmille on jo tarjolla kaksoistutkintomahdollisuus, jossa voi hankkia perusammatin sekä lukion arvostetun sivistyksen kertaheitolla.

Aikuisista tekijöistä tehdään näyttötutkinnoin teoreetikoita
Jokainen työelämän imuun joutunut ei ehtinyt käydä koulunpenkillä välttämättä lainkaan. Tai hän kuvitteli itsensä nuorena jonnekin, jossa ei kuitenkaan viihdy. Toisaalla työelämä huutaa työntekijöitä, joilla on homma hanskassa aina teorioita myöten. Näihin tarpeisiin kehitettiin näyttötutkinnot, joista kertoo Mikkelin aikuiskoulutuskeskuksen koulutusjohtaja Liisa Siponen.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: