Ammatteja ja ammattilaisia

Copyright: Mervi Sensio

Tällä sivulla tutkaillaan erilaisten ammattien työnkuvaa, ammattien muuttumista, ammatissa kehittymistä ja ammattilaisten mielipiteitä omasta työstään.

Alan vaihtaja kunnostautui suutarimestariksi
Urpo Siponen kyllästyi parikymmentä vuotta sitten työhönsä. Kyllä ihmisten pitäisi rohkeammin vaihtaa alaa tai ainakin työtehtäviä, Siponen sanoo nyt. (Juttu on vuodelta 2004)

Ammatiksi nuoret, kulttuuri ja teatteri
Mikkelin ammattikorkeakoulun tutor-vastaava Hanna Parviainen päätyi sattuman kautta Mikkelin opiskelemaan. Parviainen nähdään myös opiskelijayhdistystoiminnassa hankkimassa valmiuksia työuraa varten. (Juttu on vuodelta 2005)

Ammattina höyrylaivan konemestari
Savonlinnan kaupunki perusti kesällä 2002 Maakuntamuseon höyrylaivastolle kaksi tointa, toisen kapteenille ja toisen konemestarille. (Juttu on vuodelta 2003)

Duunarin ammatti on ihan jees
Vähän parempaa liksaa, eipä oikeastaan muuta, toivovat duunarit tässä jutussa. Rekkamies, koneistaja ja siistijä ovat suht tyytyväisiä työhönsä. (Juttu on vuodelta 2005)

Eläintentäyttäjä on eläinten ystävä
Sami Karppisen työssä on haastavinta täydellisyyden tavoittelu. Karppinen on eläintentäyttäjä. Ammattitaitonsa Karppinen on hankkinut koulutuksilla, mutta tärkein opettaja on ollut työ. (Juttu on vuodelta 2004)

Hoivaa, tukea ja läsnäoloa
Asiakkaan tarpeet ovat tärkeitä kaikissa palveluammateissa, mutta aina ne eivät selviä ihan helposti. Aivan erityisiä taitoja vaaditaan, kun asiakkaat ovat lapsia tai vanhuksia. (Juttu on vuodelta 2001)

Hyppy tyhjyyteen kiehtoo äärilajien ammattilaista
Taikuri Iiro Seppäsen ura kääntyi viitisen vuotta sitten vaarallisemmille poluille. Äärikokemuksista on tullut elämäntapa ja taikurista täysitoiminen base-hyppääjä. (Juttu on vuodelta 2003)

Copyright: Mervi Sensio

Joulun kiireitä ja arkisia askareita
Kiireinen hyörinä asettuu joulurauhaksi monilla aloilla, mutta ei kaikilla. On aloja, joilla arkiset askareet pyörivät pyhät arjet. (Juttu on vuodelta 2002)

Kaikenlaista kulkevaista
Toiset kuljettavat työkseen ihmisiä ja toiset tavaroita. Jotkut pitävät huolen siitä, että menovettä riittää ja eräät saattelevat rahdin matkaan. Keitä he ovat? (Juttu on vuodelta 2000)

Kemian alan töitä - tasaisesti ja puuskittain
Kemian ala on hämmästyttävän laaja-alainen tehtäväkenttä. Mukaan mahtuu ammatteja, joilla menee lujaa sekä toisia, joiden visiot ovat vaatimattomampia. (Juttu on vuodelta 2000)

Kesäsesonki teettää töitä täysillä
Lomalaisten kesään kuuluu monenlaisia aktiviteettejä. Joidenkin kesään kuuluu oma mökki, toiset hakeutuvat valmiiden majoituspalveluiden ääreen ja eräiden sielu janoaa kulttuuria. (Juttu on vuodelta 2002)

Lapset työn antajina
Paitsi vanhempiaan, lapset työllistävät merkittävän joukon eri ammateissa toimivia ihmisiä, joiden yleisin ja epävirallisin nimitys lienee "hoitotäti". (Juttu on vuodelta 2000)

Lasinpuhaltajan käsissä lasi on siirappia
Lasinpuhaltajat taiteilevat käsityömenetelmin jauhoisesta raakamateriaalista koriste- ja käyttöesineitä. (Juttu on vuodelta 2003)

Leipä lähtee metsästä monin tavoin
Etelä-Savossa on hyvää puuraaka-ainetta. Puun korjuu teettää töitä metsureilla ja metsäkoneen kuljettajilla, mekaaninen metsäteollisuus työllistää sahoja ja vaneritehtaita, ja puusepänteollisuuskin on menossa parempaan päin. (Juttu on vuodelta 2002)

Metallin monimuotoisuus yllättää
Näyttävimmillään metalliala on sinkoilevia kipinöitä ja hehkuvia ahjoja, mutta töitä tehdään myös puhtain valkein sormikkain. Elektroniikkateollisuus on moderneinta metallia. (Juttu on vuodelta 2001)

Millaisen työn tekijöitä tulevaisuudessa tarvitaan?
Työn tekemisen tahti on kiihtynyt ja ammattirakenteet muuttuvat entistä nopeammin. Minkälaisia muutoksia tulevaisuus työelämään tuo ja miten koulutus voi muutoksiin mukautua? (Juttu on vuodelta 2001)

Minkälaisesta koulusta kasvaa sivistyneitä ammattilaisia?
Enää ei päde karkea jako, että ihmisestä tulee joko toisten töitä johtava teoreetikko tai rukkaset kädessä hikoileva duunari. Työelämä vaatii ajattelevia, omaa työtään suunnittelevia ja sen perusteita sekä tarkoitusta ymmärtäviä hyviä tyyppejä. (Juttu on vuodelta 2005)

Copyright: Mervi Sensio

Mistä ammattilainen tuntee joulun?
Joulun joutumisen tuntee jokainen tykönään, mutta eri aloilla on omat tietyt tuntomerkkinsä, jotka vääjäämättä kertovat joulun olevan ovella. (Juttu on vuodelta 2001)

Noste syventää ammattiosaamista työelämän ehdoilla
Valtakunnallinen Noste-ohjelma haluaa nostaa aikuisten ammattilaisten osaamista. Tarkoitus on, että työssäkäyvä saa osaamisestaan virallisen tutkintotodistuksen. (Juttu on vuodelta 2004)

Paljon puuta ja vähän - salaattiakin
Osaamisen monipuolisuus ja tietotekniikan käyttö ovat nykyään kovia sanoja työelämässä. Miten ilmiö tulee esiin, kun on kyse vaikkapa vanerinteosta, pöytien valmistamisesta, hirsitalotuotannosta tai salaatinkasvatuksesta? (Juttu on vuodelta 2000)

Palvelualan valot ja varjot
Palvelualan eri tehtävissä toimivat ammattilaiset kertovat hyvän palvelun tuntomerkeistä ja alan arvostuksesta. (Juttu on vuodelta 2003)

Palvelun paluu
Työn tekeminen toiselle ihmiselle on herkkä taitolaji. Itsepalvelukulttuuri toimii edelleen, mutta on aloja, joilla palvelun ammattilaisten läsnäolo on suotavaa ellei välttämätöntä. (Juttu on vuodelta 2000)

Perusduuni ei lopu tekemällä
Vatsat täyttyvät, tavarat liikkuvat, vienti vetää ja paikat pysyvät puhtaina. Tavallisella työnteolla ei kumminkaan pidetä tapana hehkutella. Aihetta olisi. (Juttu on vuodelta 2001)

Restonomi luo tunnelman asiakkaan toiveiden mukaan
Ravintolakokiksi valmistunut Heidi Piskonen vaihtoi ravintolan keittiön salityöskentelyyn. Hän opiskeli restonomiksi ja työskentelee nyt Varamiespalvelun kautta. (Juttu on vuodelta 2005)

Restonomit tekevät paljon muutakin kuin ruokaa
Mikkelin ammattikorkeakoulussa on opiskellut restonomeja vuodesta 1999, mutta monelle restonominimitys on vieläkin arvoitus. (juttu on vuodelta 2004)

Sähköasentaja on räväkänrauhallinen
Tutuinta sähköalan työtä tehdään rakennuksilla, mutta asentajia työskentelee monissa muissakin paikoissa. Mistä sähköasentajat saavat virtaa työhönsä? (Juttu on vuodelta 2000)

Taito karttuu, kun työhön tarttuu
Työelämässä sijaansa hakevan ammattitaito on monesti vielä hakusella. Alkuun voi olla täysi tekeminen pelkästään oman suorituksen hiomisessa. (Juttu on vuodelta 2002)

Copyright: Mervi Sensio

Tekemällä oppii
Ammattitaito ei synny pelkästään koulun penkillä istuen. Toisen asteen ammatillisiin opintoihin kuuluu nykyään myös työssäoppimisjakso. (Juttu on vuodelta 2001)

Tekstiili tulee taas
Tekstiilialan kokema raju murrosaika alkaa olla ohitse. Omat vahvuudet ja selviytymiskeinot ovat kirkastuneet. Työpaikat ovat tosin vähentyneet, mutta jäljelle jäänyt työ on erikoistuneempaa, monivaiheisempaa ja mielekkäämpää. (Juttu on vuodelta 2000)

Töissä koulussa
Opettajien lisäksi koulun työyhteisöön kuuluu muitakin aikuisia, jotka osaltaan huolehtivat oppilaiden hyvinvoinnista. Perinteisesti keittäjä-siivooja on toimittanut miltei äitihahmon virkaa pienessä kyläkoulussa. (Juttu on vuodelta 2004)