Ikä ei paina 100-vuotiasta Artemiaa

Kaisu Keski-Laturi. Copyright: Laura Hyyryläinen

Savonlinnan ammatti-instituutin käsi- ja taideteollisuusosasto on kouluttanut käsityöalan ammattilaisia jo sadan vuoden ajan.

Osastonjohtaja Kaisu Keski-Laturin mukaan oppilaitoksen aivan tarkkaa perustamispäivämäärää ei tiedetä, mutta päätös perustamisesta tehtiin vuoden 1902 keväällä ja ensimmäiset opiskelijat aloittivat opiskelunsa syyskuussa 1902. Tämän tytöille tarkoitetun oppilaitoksen perustaja oli Katri Taskinen.


Alkuperäinen toiminta-ajatus (ja vähän muutakin)


Jo tuolloin koulusta oli mahdollista valmistua ammattiin, sillä kutojien ja ompelijoiden ammattikunta toimi aktiivisesti. Koulutus oli yksivuotinen 1970-luvulle saakka, jolloin oppilaitoksen koulutusohjelmaan tulivat mukaan ns. kovat materiaalit. Metallialan koulutus alkoi 1980-luvun alussa ja 1990-luvun alussa aloitettiin kivialan koulutus. Tässä vaiheessa myös poikien määrä oppilaitoksessa nousi, vaikka yksittäisiä poikia oli toki ollut pehmeitten materiaalienkin puolella.

100 vuotta myöhemmin


Opiskelu tänä päivänä


Toiminnan alkaessa 100 vuotta sitten opiskelijoita oli 14 ja 1970-luvulla oppilaitoksessa oli vasta noin 30 opiskelijaa. Määrä on vuoteen 2002 mennessä noussut kuitenkin huimasti; tällä hetkellä opiskelijoita on noin 180. Edelleenkin tekstiili- ja vaatetusala on tyttövaltainen eikä sisustusnäyttelyalalla ole kuin kaksi poikaa poikkeuksena muuten naisvaltaisella koulutusalalla. Kovien materiaalien koulutusohjelmassa taas on sekä tyttöjä ja poikia. Kenties tämä on osoitus siitä, että tytöt olisivat ennakkoluulottomampia rikkomaan vanhaa jakoa miesten ja naisten aloihin.

Artemian oppitunti. Copyright: Laura Hyyryläinen

Kilpailukyvyn säilyttäminen on tärkeää oppilaitoksillekin ja tässä mielessä Artemian etu on se, että se on ainut tämän alan oppilaitos Savonlinnan ammatti-instituutin sisällä. Valtakunnallisesti ajatellen Artemian erikoisuuksia, ja siten myös vetovoimatekijöitä, ovat teatteritekniikka sekä vahvuus kuvallisella alueella ja suunnittelupuolella. Artemiassa ei tosin kouluteta suunnittelijoita, mutta suunnittelu on aina olennainen osa käsitöiden tekemistä.

Suurin osa Artemian opiskelijoista tulee Savonlinnasta ja Savonlinnan ympäristökunnista, mutta teatteritekniikan ala vetää puoleensa opiskelijoita muualtakin Suomesta. Myös sisustusnäyttelyalalla on opiskelijoita ympäri Suomea, sillä näillä kahdella alalla ei Suomessa tarjota opetusta kovin monessa oppilaitoksessa. Aikaisemmin Artemiassa toimi vaatetusalan opistoaste, joka on sittemmin siirtynyt Mikkelin ammattikorkeakoulun yhteyteen. Myös tämä koulutussuunta houkutteli Savonlinnaan opiskelijoita ympäri maata.

Artemia on peruskoulupohjainen koulu, mutta myös ylioppilaaksi valmistuneita opiskelijoita on. Heitä on tällä hetkellä niinkin paljon, että aloittavien opiskelijoiden yhteisten opintojen kursseille muodostuu vain kaksi ryhmää, vaikka ryhmiä on tavallisesti kolme. Tämä johtuu siitä, että ylioppilaat saavat hyväksilukuja eikä heidän tarvitse suorittaa kaikkia kursseja.


Tulevaisuuden suunnitelmat


Työllistyminen käsi- ja taideteollisuusalalla on hankalaa. Työ ja työpaikka täytyy usein hakea sekä kehittää itse, esimerkiksi ammatinharjoittajana tai yrittäjänä. Sellaisia työnantajia, jotka pystyisivät palkkaamaan työntekijän, on vähän. Suurin osa yrityksistä onkin yhden tai kahden hengen yrityksiä. Silti opiskelijoita alalle riittää, mikä takaa käsi- ja taideteollisuuden koulutuksen jatkumisen Artemiassa.