Uudet EU-maat rynnivät etäopetusmarkkinoille

Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Etäopetuksen ammattilaiset vuosittain kokoava Online Educa Berlin osoitti, että uudet EU-maat tulevat vauhdilla etäopetusmarkkinoille omine sovelluksineen. Uusien jäsenmaiden delegaatiot näkyivät liki 1500 asiantuntijan konferenssissa entistä selvemmin. Esimerkiksi Puolasta mukana oli 43 osallistujaa. Kaikkiaan edustettuina oli 68 maata.

Gdanskissa toimivan puolalaisyrityksen strategiana on liittoutua Euroopan johtavien kustannustalojen kanssa ja tuottaa niiden oppikirjasarjoihin lisäarvoksi animaatioita, pelejä ja muita interaktiivisia palveluja. Oman maan markkinoille yritys tuottaa myös kirjoja. Tällä hetkellä yhteistyökumppaneita on jo Hollannissa, Saksassa ja Suomessa SanomaWSOY. Young Digital Poland -yritys alkoi tuottaa kielten oppikirjoihin oppimispalveluja kymmenisen vuotta sitten, ja siitä toiminta on laajentunut niin, että tällä hetkellä yritys työllistää 250 ihmistä.

Kaikkiaan vientiin menee 70 % tuotannosta. Tärkeimmät asiakkaat löytyvät tällä hetkellä Isosta-Britanniasta, Hollannista, Suomesta ja Aasiasta, missä esimerkiksi Malesian hallitus on yrityksen suuri asiakas. Yritys tuottaa aineistonsa tietokantaan, josta aineistoja voi mukauttaa eri maihin ja kulttuureihin yhdessä tilaajan kanssa. Kokemuksen mukaan tähän työhön saattaa mennä jopa vuosia, kertoo myynti- ja markkinointijohtaja Piotr Mróz, joka uskoo etäopetusmarkkinoiden laajenevan lähivuosina merkittävästi.

Piotr Mróz. Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Piotr Mrózin 9 minuutin videohaastattelu. A 9-minute net video in English.


56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Romaniassa järjestettiin lukiolaisille valtakunnallinen kilpailu, jossa oppilaat kisattiin tekemällä etäopetusta tukevia sovelluksia. Voittajakoulu pääsi Berliiniin esittelemään aikaansaannoksiaan. 17-vuotias Andreea Neagu tuotti kemian laboratorioharjoituksiin liittyviä interaktiivisia tehtäviä, joita koulun laboratoriossa ei voi tehdä tai ainakaan välineitä ei riitä jokaisen opiskelijan omiin kokeiluihin. Tietokoneella kaikki pääsevät tutkimaan mitä prosesseissa tapahtuu. Neagu uskookin vankasti tekemällä oppimiseen ja virtuaaliseen kemian opetukseen. 18-vuotias Ana-Maria Rosiarã puolestaan koodasi interaktiivisia pelejä, jotka helpottavat tietokonetekniikan opiskelijoita oppimaan algoritmeja. Bukarestissa sijaitsevan National College Cantemir Vodán kasvatteja kiinnostaa työskentely yhdessä eri maista olevien opiskelijoiden kanssa.

Ana-Maria Rosiarã. Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Andreea Neagun ja Ana-Maria Rosiarãn 7 minuutin videohaastattelu. A 7-minute net video in English.


56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Myös venäläiset korkeakoulut tekevät vauhdilla tuloaan globaaleille etäopetusmarkkinoille. 70 vuoden historian omaava Moskovan valtion talousyliopisto (MESI) kehittää tuotteita kansainvälisille markkinoille. Talouteen, tietotekniikkaan, markkinointiin ja tilastotieteisiin keskittynyt korkeakoulu tarjoaa etäopiskelijoille oppimateriaalia paitsi kirjallisessa muodossa myös verkkosovelluksina ja CDRomeina. Kaikkiaan 50 maasta olevista opiskelijoista liki joka kolmas hyödyntää verkko-opetusta ja joka kolmas CD-Romeja, arvioi MESI:n markkinointiosaston päällikkö Natalya Suhareva. Opiskelijoita MESI:llä on Euroopan ulkopuolella myös Aasiassa ja Afrikassa. Kiinassa etäopiskelijoille järjestetään luokkaopetusta. Työskentelykielinä ovat venäjä ja englanti. Toukokuussa 2005 MESI järjestää Online Educa Moscow tapahtuman, jonne odotetaan puoltatoista tuhatta etäopetuksen asiantuntijaa.

Natalya Suhareva. Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Natalya Suharevan 7 minuutin videohaastattelu. A 7-minute net video in English. Tulkkina toimii Anatoly Gritsenko.


56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Videoiden haastattelut ja kuvaukset teki Berliinissä joulukuussa 2003 Päivi Kapiainen-Heiskanen. Videot editoi Matti Markkanen.

Online Educa Berlin -aiheisia juttuja Nettiradio Mikaelin arkistossa:

Linkit: