Valokuvan matkassa etelästä pohjoiseen ja bittiavaruuteen

Copyright: Mervi Sensio

Valokuva elää murrosta. Digiaika tunkeutuu niin kameroihin, kuvien esitystapaan kuin tallentamiseenkin. Valokuvan kanssa työskentelevät tietävät, että kuvien manipulointi on digitaalisessa maailmassa liiankin helppoa. Mikä takaa, että valokuvaan voi luottaa? Kuka varmistaa, että digiaika jää kuvinkin historiaan? Entä mitä luontokuvaaja haluaa tänään kuvillaan viestiä ja jättää jälkipolville ihmeteltäväksi? Valokuvan ystävät kertovat, minne kameran kyydittämänä ja digitaalisuuden siivittämänä ollaan menossa.

Katoavatko kuvat bittiavaruuteen?
Professori Merja Salo Taideteollisesta korkeakoulusta toteaa, ettei kukaan tiedä, mitä digiajasta jää jäljelle. Onneksi katoamisen vaara on tiedostettu ja monet kuvaavatkin maailmaansa digitavan lisäksi perinteisin keinoin. Se ainakin takaa säilyvyyden, Merja Salo pohtii. Kuvan tallentaminen moneen muottiin on ehkä jo kansalaisvelvollisuus.

Mestarikuvaaja juurtui Inariin
Luontokuvaaja Martti Rikkonen lähti Lappiin parin vuoden kuvausmatkalle ja sille tielleen jäi. Hän asuu Inarin Siggavuoressa ja kuvaa ympärillään olevaa luontoa työkseen. Rikkonen ottaa luontokuvia myös tilauksesta. Kuvistaan palkittu Rikkonen kertoo videolla elämästään inarilaisena luontokuvaajana.

Hyvä kuva on pienestä kiinni
Hyvän kuvan ottaminen vaatii taitoa, mutta se on myös pienestä kiinni. Lehdessä yhden kuvan on kerrottava tapauksesta suunnilleen kaikki. Vuoden 2002 lehtikuvan napannut Juhani Niiranen kertoo, että joskus työn tulos hymyilyttää, onnistuinpas. Joskus hetki hujahtaa ohi ennen kuin kamera on edes laukusta pois. Silloin ammattilaista itkettää.

Copyright: Kalle Fröjd

Luonnon kriittisiä näkymiä ei haluta julki
Luontokuvalla on mahdollisuus kertoa jotain sellaista, mikä eilen ja tänään on olemassa, mutta huomenna voi olla jo lopullisesti kadonnut. Luontokuvasta on tullut myös oiva luonnonsuojelun väline. Luontoa kuviksi tallentaneet luontokuvaajat haluavat omalta osaltaan edistää luonnontuntemusta ja luonnonsuojelua. Ongelmatonta se ei ole, sillä luontokuvilla on vaikea ylittää uutiskynnystä. Jostain syystä luonnosta ei myöskään haluta esittää kriittisiä ja raadollisia näkymiä.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: