Etäopetuksesta tuli yritysten arkea

Copyright: Maija Ripatti

Siinä kun oppilaitoksissa pähkäillään tolkullisia työkaluja etäopetuskäyttöön, yrityksissä haetaan selkeitä liiketalouteen pohjaavia ratkaisuja käytännön ongelmiin. Yrityksissä on oivallettu, ettei etäopetukseen ostettu yksi työkalupaketti tuo välttämättä ratkaisuja arjen tilanteisiin, vaan työkaluja pitää pystyä räätälöimään ja jatkokehittämään itsekin. Kone Oy ja If Vahinkovakuutusyhtiö ovat kumpikin lähteneet kokoamaan palikoista ratkaisuja etäopetuksen tarpeisiin. eWSOY puolestaan etsii markkinoita vuorovaikutteisille oppimispalveluille oman Opit-palvelunsa kautta.

Yritämme luoda yhteisön eri maiden välille
Kone on oppinut säästämään selvää rahaa etäopetusmenetelmin, kun tuotekoulutuksiin ei enää lennätetä muutamaa ihmistä eri maanosista, vaan saman opin saa virtuaalisesti suurempi joukko väkeä. Koneen eLearning Manager Juha-Matti Arola uskoo, etäopetuksen lisääntyvän yrityksessä vuoteen 2005 mennessä merkittävästi.

Rakennamme yhdessä oppimispolkuja
If Vahinkovakuutusyhtiö Oy rakentaa henkilöstölleen omia oppimispolkuja, joihin voi sisältyä paloja verkossa, perinteisiä lähitapaamisia ja vaikkapa videokonferensseja. Onnistuneimmillaan koulutuksen tulosten pitäisi näkyä myös asiakkaille toiminnan muuttumisena. HRD Manager Annika Ranta näkee seitsemän vuoden kokemusten pohjalta suurimpana haasteena kulttuurin luomisen etäopetukselle myönteiseksi.

Verkkoon kannattaa tehdä interaktiivisia tehtäviä
eWSOY ei usko sähköisen kirjan viemiseen verkkoon, vaan lähtee valloittamaan koulumaailmaa tuottamalla Opit-palveluun Internetiin oppilaille interaktiivisia tehtäviä ja opettajille mahdollisuuden hyödyntää työkaluja ja sisältöjä. Toimituspäällikkö Heikki Karjalainen uskoo, että eWSOY nousee lähivuosina merkittäväksi eLearning-puolen toimijaksi.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: