Online Educa Berlin valottaa etäopetuksen trendejä

Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Marraskuinen Berliini kokosi jo kahdeksatta kertaa etäopetuksen ammattilaisia vaihtamaan ajatuksia ja tutustumaan yritysten kehittämiin uusiin sovelluksiin. Tapahtumaan osallistui tänä vuonna kaikkiaan 1100 asiantuntijaa 63 maasta. Suomalaisittain tarkasteltuna anti oli varsin tuttua.

Ohjelmassa oli valtaisa määrä paneelikeskusteluja, alustuksia ja workshop-tilaisuuksia. Yksi alustuksissa toistuvista teemoista oli blended learning. Näytti siltä kuin vuosikausia käytössä ollut suomalainen monimuoto-opetus olisi keksitty uudelleen. Maailman mitassa blended learning sisältää tuttuja aineksia samassa koulutuspaketissa: lähiopetusta, verkkomateriaaleja, työkaluja ja videoneuvottelua.

Yritysten puheenvuoroissa korostui asiakasnäkökulma ja räätälöityjen palvelujen luominen yhdessä asiakkaiden kanssa. Oppilaitosten puheenvuoroissa puolestaan keskityttiin ylistämään valittuja verkkotyökaluja. Värikkäimmät kuulemani repliikit esitti pienen pohjoisamerikkalaisen yliopiston edustaja toteamalla, että "työkalun X käyttöönoton jälkeen tapamme ajatella, puhua ja lahjoittaa rahaa yliopiston toimintaan ovat muuttuneet täysin."

Osallistuja ei aina pystynyt etukäteen päättelemään, minkä leirin käyttäjien puheenvuoroja kulloinkin päätyi kuuntelemaan. Alustuksissa myös piikiteltiin, jos oppilaitos oli jo ehtinyt vaihtaa yhden verkkotyökalun leiristä toiseen. Jos konferenssimatkalla odotti kuulevansa uusia asioita oppimisprosesseista tai etäopetuksessa saavutetuista tuloksista, moinen anti saattoi jäädä hyvinkin ohueksi.

Florence Swanson. Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Yrityksille oli varattu oma esittelyalueensa uutuuksien esittelylle. Ranskalaisyritys oli saanut aikaan merkittäviä kauppoja suurten pohjoisamerikkalaisten yliopistojen kanssa tuotteellaan, jonka avulla opettaja voi luoda äänitiedostoja oman koulun serverille liki reaaliaikaisesti esimerkiksi kielten opiskelijoiden käyttöön. Nettivideolla Florence Swanson ranskalaisten Piilaaksosta Sophia - Antipoliksesta kertoo minkälaisiin ongelmiin uusi sovellus tuo vastauksia.


Nettivideo (kesto: n. 4 min.)
56k modeemi/ISDN (160x120, 45 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Peter Simon. Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Hollannista ja Australiasta käsin toimiva yritys puolestaan ratkoo suurten etäopetusaineistojen siirto-ongelmia satelliittitekniikalla. Tuoteidean tavoitteena on pystyä lähettämään yhdestä pisteestä samanaikaisesti lukemattomille vastaanottajille mittavia laajakaistaa vaativia multimedia-aineistoja silloin, kun Internet saattaisi olla liian tukkoinen ja hidas jakelukanava. Satelliittitekniikan hyödyntäminen on varsin kallista puuhaa. Yritys tavoittelee asiakaskuntaansa muun muassa eri maiden keskushallinnon yksiköitä. Yrityksen kansainvälisen kaupan johtaja Peter Simon uskoo satelliitin käytön lisääntyvän lähivuosina Internetin rinnalla.


Nettivideo (kesto: n. 3 min)
56k modeemi/ISDN (160x120, 45 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Carl V. Olsen. Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Kansainvälisiä liiketalouden jatkotutkintoja on kaupiteltu amerikkalaisella ja englantilaisella kuorrutuksella vuosikymmenten ajan. Kolmisenkymmentä vuotta alalla toiminut European University uskoo, että kansainväliset tutkinnot lyövät itsensä läpi myös saksalaisessa, jäykkänä pidetyssä koulutusjärjestelmässä. European Business Collegessa Münchenissä dekaanina toimiva amerikkalainen professori Carl V. Olsen korostaa, että opetus ei koskaan ole puhdasta etäopetusta.


Nettivideo (kesto: n. 7 min)
56k modeemi/ISDN (160x120, 45 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideoiden katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Nettivideon on toimittanut ja kuvannut Päivi Kapiainen-Heiskanen ja leikannut Matti Markkanen.

Linkit: