Funet jakelee tieteen multimediaa

Leif Laaksonen. Copyright: Minna Surakka

Suomen korkeakouluilla on käytössään erittäin tehokas tietoliikenneverkko Funet, jonka rahkeet riittäisivät nykyistä paljon laajempaankin käyttöön. Tieteen multimediaa lähettävä Funet-TV tarjoaa sekä multimedia-arkistoja että suoraa videokuvaa verkossa. Funetia ylläpitävä Tieteen tietotekniikan keskus vastaa myös virtuaaliyliopiston portaalin teknisestä toteutuksesta.

Leif Laaksonen toimii opetusministeriön omistaman Tieteen tietotekniikan keskus CSC:n tietotekniikan kehityspalveluiden ryhmäpäällikkönä. Hän vastaa erilaisten tietoverkkopalveluiden suunnittelusta ja toteutuksesta. Yksi CSC:n tärkeimmistä palveluista on Funet-verkko, Suomen korkeakoulujen ja tutkijayhteisöjen käyttöön tarkoitettu huippunopea tietoliikenneverkko, jonka asiakkaat saavat nopeat verkkoyhteydet myös ulkomaille yhteispohjoismaisen NORDUnet-verkon kautta.

Funet on yksi maailman tehokkaimmista korkeakoulujen käyttöön tarkoitetuista tietoverkoista. Sen tekninen toteutus antaisi mahdollisuudet nykyistä huomattavasti laajempaan käyttöön. "Funet voisi hyvin lähettää vaikka digitelevision kuvaa eikä verkko olisi siitä moksiskaan", Laaksonen muistuttaa. Hän näkisi mieluusti korkeakoulujen käyttävän tietoverkkoa tehokkaasti vaikkapa omasta toiminnastaan tiedottamiseen.


Funet-verkko voisi olla tehokkaammassakin käytössä
Korkeakoulujen yritysyhteistyö ei ole ongelma
Voisiko Funet verkottaa syrjäseudutkin?


Funet-TV on tieteen multimediaa

Leif Laaksonen. Copyright: Minna Surakka

CSC:n ja korkeakoulujen yhteinen hanke, Funet-TV, tutkii ja tuottaa tietoverkossa toimivia tutkimusta ja opetusta tukevia multimediapalveluja. Funet-TV:n sisällöt käsittävät erilaisia luentoja ja kursseja, jopa kokonaisia konferensseja. Yliopistojen tiedotusta palvelee seitsemän tieteen huippuyksikköä esittelevää verkkovideota.

Funet-TV:n kolmihenkiseen työryhmään kuuluu sisällöntuotannon, videoneuvottelun ja videostreamauksen asiantuntija. Heidän työhönsä kuuluu erilaisten ohjelmistojen toimivuuden testaamista verkossa sekä korkeakoulujen tukeminen hankkeissa, joissa korkeakouluissa tehdään videoesityksiä. "Funet-TV:n väki toimii hankkeissa teknisinä asiantuntijoina, sisällön asiantuntemus tulee aina korkeakouluilta", Laaksonen korostaa. Ongelmatonta luentojen siirtäminen verkkoon ei ole ilman sopimuksia materiaalin luovutuksesta.


Funet-TV askartelee jo tulevaisuuden ongelmien parissa
Tekijänoikeusongelmia Funet-TV:ssä


Videoneuvottelupalvelut, multimediasisältöjen arkisto ja suorat videolähetykset verkon kautta kuuluvat Funet-TV:n tarjontaan. Tarjonta on laajennut tiedemaailman ulkopuolellekin: muun muassa Suomen eduskunnan työskentelyä voi seurata suorassa lähetyksessä omalta tietokoneelta.

CSC vastaa myös virtuaaliyliopiston portaalin teknisestä toteutuksesta virtuaaliyliopiston kehittämisyksikön toiveiden mukaisesti. "Kyseessä lienee ikuinen, koskaan päättymätön kehitysprosessi", Laaksonen arvelee. "Tämä on kai jo neljäs versio portaalista, ja jokainen versio on kehittynyt edellisestä. Vielä on pitkä matka siihen, että kaikki korkeakoulujen opiskelijat tuntisivat portaalin siksi paikaksi, johon he ensisijaisesti haluavat tulla."

Portaalin kehittämisen kovimmat pähkinät ovat palvelujen kehittämisessä. Virtuaaliyliopistoportaalin on tarkoitus olla vain ohut kerros, jonka alta löytyvät korkeakoulujen omat portaalit. "Portaalissa ei juurikaan ole omia palveluja, vaan se on järjestelmä, jonka tehtävä on kanavoida asiat oikeille paikoilleen", Laaksonen summaa.

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkit: