Connetin hiekkalaatikko vapauttaa verkon käyttöön

Connetin hiekkalaatikon esittelypiste ITK-messuilla 2003. Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Kun opiskelija alkaa käyttää Internetiä opiskeluun yliopistossa, edessä on yleensä ensimmäisenä oppimisympäristön opiskelu. Connetin hiekkalaatikko -hanke sai alkunsa, kun joukko yliopistoväkeä kyllästyi yhden johtavan oppimisympäristön kankeuteen. Ryhdyttiin luomaan avoimen lähdekoodin varaan omaa oppimisympäristöä, jossa lupia ei tarvitsisi kysellä opettajilta ja tutoreilta. Hiekkalaatikko koostuu yksinkertaisista palasista ja pyrkii olemaan mahdollisimman helppokäyttöinen, jotta sinne on helppo tehdä omia sivuja, laittaa esseitä näkyville ja keskustella.

Projektisuunnittelija Jukka Purma rakentaa palvelua ja muut tuottavat siihen yleishyödyllistä materiaalia. Hän kuvaa, että palvelun tavoitteena on vähällä vaivalla tuoda näkyville oppimateriaalia, mitä opettajat ja muut mukana olevat tuottavat. Käyttäytymistieteitä opiskeleva Purma kuvaa toimivansa tavallaan koodareiden ja loppukäyttäjien välissä. "Yritän kannustaa muita, että jos minä osaa, niin tekin osaatte".

Turhautuminen johtavaan verkkoympäristöön synnytti Connetin hiekkalaatikon.

Jukka Purma. Copyright: Matti Markkanen
56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideo kestää noin 6 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Videon kuvasi ja editoi Matti Markkanen.

Hankkeessa on mukana kahdeksan yliopistoa.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: