Näyttelemisestä löytyy apua arkipäivän haasteisiin

Pasi Venäläinen. Copyright: Lauri Kauppi

Metsätalouden opettaja Pasi Venäläisen mielestä esiintymis- ja ilmaisutaidot ovat monessa asiassa tärkeitä. Hän opettaa viestintää ja ilmaisutaitoa metsuri- ja metsäkonekuskiopiskelijoille sekä Mikkelin ammattikorkeakoulun metsätalousinsinööriopiskelijoille ja pyörittää näytelmäkerhoa. Metsätalousinsinööriksi opiskeleva Anja Aaltonen on huomannut näytelmäharrastuksen vahvistaneen viestintä- ja kommunikointitaitojaan.

Pasi Venäläisellä on pitkä historia esiintymisen ja näytelmien maailmasta, ja siitä riittää ammennettavaa myös opettajan rooliin. Hänen innostamanaan MAMK:n metsätalouden laitoksella Nikkarilassa toimii innolla metsäopiskelijoiden näytelmäkerho, jonne kaikki esiintymisestä kiinnostuneet ovat tervetulleita.

Opettaja on myös käsikirjoittaja, ohjaaja ja näyttelijä

Pasi Venäläisellä on kokemusta myös kokemusta näytelmien ohjaamisesta ja käsikirjoittamisesta. Esiintyminen on ollut jo pienestä pitäen Pasin mieleen ja hän voi helposti vahvistaa tosiasian, että esiintymistä voi harjoitella vain esiintymällä.


Pasi esiintymässä, historia ja nykyhetken suunnitelmat


Copyright: Lauri Kauppi

Pasin ansiosta Nikkarilassa on jo muutaman vuoden ajan toiminut opiskelijoiden näytelmäkerho. Jokaiselta vuosikurssilta on löytynyt innokkaita opiskelijoita, jotka ovat olleet kiinnostuneita näyttelemisestä ja näytelmien kirjoittamisesta. Näytelmien käsikirjoitukset on suunniteltu ryhmissä, ja ne ovat olleet yleensä metsäaiheisia. Viimeisin näytelmä oli Tuhannen puun metsä. Yleisöä esityksissä on ollut kaikenikäistä, ja he ovat vastaanottaneet näytelmät ilolla.


Metsäaiheisia näytelmiä


Myös opettajan ammatti on lähes jatkuvaa esiintymistä, luokkahuoneessa tilanteet muuttuvat nopeasti ja työ vaatii erinomaisen joustamiskyvyn lisäksi myös luovuutta ja herkkyyttä erilaisille tilanteille, Venäläinen miettii.


Näytelmäharrastuksesta on hyötyä opettajille
Aforismi


Näytteleminen tuo luovuutta opiskelijan aherrukseen

Anja Aaltonen. Copyright: Lauri Kauppi

Syksyllä neljättä vuotta metsätalousinsinööriksi opiskeleva Anja Aaltonen on yksi näyttelemisestä kiinnostuneista Nikkarilan opiskelijoista. Kipinän näyttelemiseen Anja sai jo lapsena, kun hän katseli siskonsa kanssa sketsejä televisiosta. Anja innostui näytelmäkerhosta Pasin viestinnän tunneilla, eikä häntä tarvinnut paljoa houkutella mukaan. Näytelmissä Anja pääse toteuttamaan itseään ja samalla hän saa pitää myös hauskaa kavereiden kanssa.


Viestintä- ja kommunikointitaidot ovat parantuneet


Anja valmistuu metsätalousinsinööriksi keväällä 2006 ja toivoo, että voisi jatkaa näyttelemistä mahdollisuuksien mukaan myös tulevaisuudessa. Anjan tavoitteena olisi joskus tulevaisuudessa päästä esiintymään jopa televisiossa asti.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: