Järviluonnonkeskus tutustuttaa sielunmaisemaan

Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Rantasalmella kymmenisen vuotta toiminut Järviluonnonkeskus uudistuu juhlavuonnaan 2004 perusteellisesti. Perusnäyttelyn teemaksi tulee entistä tiukemmin Saimaalla sijaitsevan Linnansaaren kansallispuiston elämän esittelyyn. Tutuiksi tulevat jatkossakin norpat, valkoselkätikka, lehdot ja järviluonnon salat.

Kävijänsä Järviluonnonkeskus joutuu hakemaan kovalla työllä, sillä Rantasalmen keskusta ei sijaitse keskeisten valtaväylien varrella. Keskukseen löytävät kesäisin lapsiperheet ja ulkomaiset matkailijat. Keväisin ja syksyisin tilat täyttyvät leirikoululaisista, jotka tulevat ottamaan näppituntumaa järviluonnon historiaan värkkäilemällä kivikoruja, tekemällä näytelmiä ja tutustumalla lajeihin myös paikan päällä kansallispuistossa retkeillen.

Erikoissuunnittelija Laura Lehtonen kertoo keskuksen tulevaisuuden näkymistä nettivideolla.


56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Laura Lehtonen. Copyright: Matti Markkanen

Nettivideo kestää noin x minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Videon toimitti Päivi Kapiainen ja kuvasi sekä editoi Matti Markkanen.

Suomessa on 30 kansallispuistoa, joista 27 on Metsähallituksen ja kolme Metsäntutkimuslaitoksen hoidossa. Järviluonnonkeskus on yksi kansallispuistoihin rakennetuista opastuskeskuksista, joissa luontoa esitellään nykytekniikan avulla. Järviluonto on oleellinen osa kansallismaisemaa. Arvioidaan, että maassamme on 56012 yli hehtaarin suuruista järveä. Jos pienemmätkin lammet aina 5 aarin kokoisiin saakka lasketaan mukaan, järvien lukumääräksi saadaan 178 888. Monien kuntien pinta-alasta järviä on liki puolet. Rantasalmellakin järvien osuus kokonaispinta-alasta on noin 40 %.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: