Koulusiivoojan työ on liikkuvaa ja vähävetistä

Cariina Levoska. Copyright: Auli Kekkonen

"Koulu on työyhteisönä varsin eläväinen ja joskus äänekäskin", koulusiivooja Cariina Levoska luonnehtii. Hän pitää siitä, että työ on sangen liikkuvaista ja tehtävien järjestyksen saa päättää itse.

Cariina Levoskalla on työhönsä laitoshuoltajan koulutus. Alkujaan hän tuli kymmenkunta vuotta sitten sijaiseksi Rantakylän kouluun ja tekee nyt työtä vakituisena täysipäiväisenä kuten talon muutkin neljä siivoojaa. Koulu on jaettu viiteen siivousalueeseen, joista suurinta osaa kierrätetään työntekijöiden kesken vuoroviikoin. Alueeseen saattaa kuulua luokkahuoneiden ja käytävien lisäksi esimerkiksi vessoja tai kansliatiloja.


Mitä tehtäviä kuuluu normaaliin työhön?


"Enää ei käytetä mitään kauheita mopin turjakkeita, jotka painavat kosteana neljä kiloa. Näitä nykyisiä jaksaa jopa liikuttaa", Cariina Levoska naurahtaa. Vuosien mittaan siivoustyö onkin muuttunut kuivempaan ja kevyempään suuntaan. Työvälineet ovat keventyneet, käytettävien aineiden määrä on vähentynyt ja raskaimpia töitä varten on lattianhoitokoneet.


Millä välineillä ja kuinka toimitaan?


Copyright: Auli Kekkonen

Kouluaikaan tehtävä työ keskittyy yleisen siisteyden ylläpitoon. Peruspesut, lattioiden vahaukset ja ikkunoiden pesut säästetään kesään, jolloin on aikaa ja tilaa toimia. Vaikka pulpeteista paljastuukin pitkin vuotta toisinaan ikiaikaisia "kirkkoveneen kuvia", kesällä tehtävä täyssiivous tuo päivänvaloon huomattavat määrät käytettyä purkkaa pulpettien pohjista. Osa kesän työstä teetetään ulkopuolisilla, jotta lomien viettoonkin jää aikaa.


Kuinka vuodenajat vaikuttavat työn määrään?
Miten työ on järjestetty kesän aikana?


Työssä käytettävät aineet ja välineet kehittyvät jatkuvasti. Siivousainefirmat pitävät työntekijöitä mielellään ajan tasalla järjestämällä heille päivän mittaisia koulutuksia. Cariina Levoska kertoo, että hyvää ja ajantasaista oppia saa myös tuoreilta alan opiskelijoilta, jotka käyvät koululla harjoittelemassa työntekoa. Harjoittelijoiden kanssa toiminen on hänestä mukavaa, ja se palauttaa mieleen ergonomisesti oikeaoppisen työnteon.

Takaisin