Keittiö on kyläkoulun sydän

Arja Liikanen. Copyright: Auli Kekkonen

Vanhastaan kyläkoulun keittäjä-vahtimestari oli se äitihahmo, joka lapset ruokittuaan siivosi koko koulutalon, minkä jälkeen lakaisi vielä pihan ja hyvässä lykyssä kasvatti kesän aikana vielä perunatkin talven varalle koulun kellariin. Osa toimista on rationalisoitu aikojen saatossa pois, mutta työssä on vielä jäljellä hyvinkin kodikkaita piirteitä.

Arja Liikanen toimii koulun perinteisessä perusammatissa yhdistelmätyöntekijänä eli keittäjä-siivooja-talonmiehenä Harjumaan koululla Mikkeliin laitamilla. Hän valmistaa koulun keittiössä ruuat kolmelle opettajalle ja miltei 40 oppilaalle itse alusta loppuun. Raaka-aineetkin, perunat ja juurekset, hankitaan mieluusti mahdollisuuksien mukaan omalta kylältä ja eineksiä käytetään varsin vähän.

Päivän ruoka valmistetaan kaupungilta tulleen listan ja määrärahan puitteissa, mutta sovellellen. Ruoka maistuu kotoisalta, ja Arja Liikanen kumoaakin sen käsityksen, että pikkuoppilaat olisivat vähäruokaisia. Erilaisia allergioita on oppilailla hyvin vähän, ja ne on helppo ottaa huomioon ruuanlaitossa. Vaikka lapset söisivätkin pitsaa ja hampurilaisia vaikka joka viikko, niille on varattu oma paikkansa ruokalistassa kerran vuoteen.


Miten ruoka maistuu eri-ikäisille lapsille?


Ruokahuolto ja siivous lohkaisevat melkoisen osan työpäivää ja joskus menee ylitöiksikin. Talonmiehen tehtäviä Arja Liikanen luonnehtii pienimuotoisiksi. Tarvittaessa hän vaihtaa itse lamput ja tekee muitakin alan askareita, sillä huoltomiestä ei kannata kutsua pitkästä matkasta aivan pikkujuttujen takia. Vain hiukan liioitellen voi sanoa, että ammattimies kutsutaan apuun, kun korjausta ei voi suorittaa naisten niksologian perusvälineillä - sukkahousuilla tai ilmastointiteipillä.


Mitä kuuluu talonmiehen töihin?


Työ on vaihtelevaa ja vaatii hygieniaosaamista ja omavalvontaa. Arja Liikanen kiittelee edelliskesäistä keittiöremonttia, joka on helpottanut ruuanlaittoa ja tiskausta. Hänen oma kesänsä menee osittain lomaa viettäen, osaksi koulun suursiivousta tehden. Oma erikoisuutensa on jokakesäinen siivouskeikka Harjukosken myllyn museokohteeseen.

Copyright: Auli Kekkonen
Kuinka kesäajaksi riittää töitä?


Harjumaassakin on vielä marjapensaita jäljellä muistona ajoilta, jolloin opettajat ja keittäjä asuivat koululla. Niiden sato ei mene hukkaan, sillä Arja Liikanen keittää syksyisin marjat mehuiksi ja hilloiksi. Koulun väellä on ollut edelleen tapana tehdä myös puolukkaretki, jonka antimet on hyödynnetty talvisaikaan. Perhemäisen tiivis kouluyhteisö osallistuu myös pihatalkoisiin ja joululeivontaan.


Miten vaikuttaa työhön, ettei keittäjä enää asu koululla?


Takaisin