Automaation avulla säästää askelia

Jorma Moberg. Copyright: Auli Kekkonen

Laitosmies Jorma Mobergin työsarkaan kuuluu pitää kunnossa Rantakylän koulun rakennukset ja ulkoalueet. Työ kattaa moninaisen kirjon tehtäviä, joita myös yleisesti tehdään usealla eri nimikkeellä vaksista talkkariin ja kiinteistönhoitajaan. Parhaita puolia työssä ovatkin sen vaihtelevuus ja itsenäisyys.

Kun Jorma Moberg aloitti uransa, lämmityspuolella operoitiin vielä koivuhalkojen kanssa. Rakennusautomaatiosta ei ollut tietoakaan, ja huollettavat laitteistot sijaitsivat yleensä varsin hankalissa paikoissa katoilla tai vinteissä. Sittemmin lämpö- ja ilmastointitekniikka on edennyt huimin harppauksin, ja useiden laitteiden valvonta ja säätö tapahtuvat tietokoneen avulla. Tehtävien hoitoon tarvitaan nykyisin monipuolinen koulutus alalle.


Mitä tehtävien kirjoon kuuluu?
Kuinka työ on kehittynyt vuosien mittaan?


Kiinteistönä koulurakennus joutuu sangen lujille. Päivisin koulua käy 735 oppilasta, ja sen lisäksi koulun tilat ovat iltakäytössä kansalaisopiston ja liikunnan harrastajien tarpeisiin. Syksystä kevääseen laitosmiehet työskentelevätkin kahdessa vuorossa.

Laitosmiehen aamu alkaa roskien poimintakierroksella. Ennalta suunniteltujen askareiden - kuten kalustonsiirtojen ja tarvikehankintojen - lisäksi siunaantuu erilaisia huolto- ja korjaustöitä. Päivän mittaan saa olla sähkömiehenä, putkimiehenä ja remonttireiskana, kun loisteputket sammahtelevat, viemärit tukkeutuvat ja kovassa käytössä olevat luokkien lukot rupsahtelevat.

Copyright: Auli Kekkonen
Mitä iltavuoron hommissa tehdään?


Koulussa ei ole lämmetty ajatukselle hoidattaa kiinteistötehtäviä ulkopuolisella firmalla. Jorma Mobergista on hyväksi jo lasten turvallisuudenkin kannalta, että opettajien lisäksi talossa työskentelee muita aikuisia, jotka ovat jatkuvasti paikalla. Moberg tiedostaakin olevansa työnsä ohella monille oppilaille eräänlainen isähahmo ja aikamiehen malli.


Mitä ajattelet kasvattajan roolista työssäsi?


Takaisin