Mistä löytyy oppimisen uusi järjestys?

Copyright: Kaisa Korhonen

Koulun rakenteet ovat murtumassa. Miten koulu muuttuu ja minkälainen se on tulevaisuudessa? Mitkä ovat niitä heikkoja signaaleja, joista tulevaa voisi päätellä? Tässä jutussa päästään tiedon alkulähteille, kun tutkija Osmo Kuusi sekä Internetixin taustavaikuttajat Jari Sarja ja Hannu Linturi luennoivat aiheesta.

Tiedon määrä kasvaa. Ihminen pyrkii rakentamaan aivojensa jatkoksi tukijärjestelmän käsittelemään ja tuottamaan tietoa. Hän tarvitsee siihen myös työvälineitä. Tuleeko oppimiseen samalla uusi järjestys, sitä pohtii Internetixin projektipäällikkö, verkkopedagogi Jari Sarja. Alustuksesta selviää myös se, miksi jonglöörauksesta tuli Internetixin suosituin taukoliikunta.


Jari Sarjan alustus, jonka kesto on 33 minuuttia.


Tulevaisuuden tutkija Osmo Kuusi miettii, miten muutoksen merkit voisi havaita niin, etteivät uudet innovaatiot jäisi huomaamatta. Innovaatiotutkijan mukaan innovaatiot joutuvat taistelemaan tiukasti elintilastaan, koska ne menevät alkuun hyvin harvojen tulkintakyvyn läpi. Kuusi kehottaakin antamaan tilaa innovaattoreille eli niille, jotka aidosti uskovat ideansa mahdollisuuksiin, vaikkei asia muille vielä avaudukaan. Alustuksessa tutkija valottaa myös Nokian menestystarinan aineksia ja yhtiön suurimpia tämänhetkisiä uhkia.


Osmo Kuusen alustus, jonka kesto on n. 49 minuuttia.


Nettivideolla Osmo Kuusi kuvaa älykkäiden koneiden merkitystä oppimisen maailmassa. Hänen visioissaan tietoa käsittelevät robotit etsivät luovia ongelmanratkaisuja ottamalla toisiinsa yhteyttä Internetin välityksellä.

Hannu Linturi & Osmo Kuusi. Copyright: Päivi Kapiainen-heiskanen
Robo sapiens
56k modeemi/ISDN (160x120, 45 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Videon kesto on noin 6 minuuttia. Videon kuvasi ja editoi Jaakko Oranen.

Oppiminen on kulttuurinen lisääntymistapahtuma, vetää yhteen Hannu Linturi. Hänen mielikuvissaan koulu on kuin makuukamari, jossa pitäisi olla kivaa. Uusia ulottuvuuksia oppimisen evoluutioon tuovat älykoneet ja verkko-oppiminen.


Hannu Linturin alustus, jonka kesto on 22 minuuttia.


Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkit: