Leikkiminen on sallittu!

Copyright: Mervi Sensio

Leikki on ratkaisu moneen, uskovat naiset pohjoisessa ja Savossa. Leikillä saadaan lapset liikkumaan, kehittymään luoviksi ja itseään sekä ympäristöään ymmärtäviksi aikuisiksi. Leikkiä on syytä liittää kouluissa opetuksen tueksi ja levittää asennetta, että leikkiminen on sallittu. Kukaan ei ole liian iso tyttö tai poika leikkimään.

Vielä isoäidinkin aikaan leikki oli sitä, että leikittiin aikuisten tekemisiä, leikkikalut olivat harvojen aarteita ja leikkiessä lapset käyttivät omaa vartaloaan, kiipeilivät puissa, pomppivat, hyppivät, juoksivat ja vaikka painivat toistensa kanssa. Nykyään tenaville on tyrkyllä valmiita leikkejä ja aikuiset ovat huolissaan siitä, että lapset istuvat koneiden ääressä, eivätkä liiku tarpeeksi. Kouluakin osoitellaan syylliseksi ja väitetään, että suomalainen koulu passivoi lapsia. Leikissä olisi eväitä korjata tilannetta niin kouluissa kuin kotonakin, sillä leikkiminen ja pelaaminen motivoivat lasta oppimaan ja liikkumaan.

Rovaniemellä leikitään kohta oppimisympäristössä
Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan Mediapedagogiikkakeskuksen hallinnoima Let's Play -projekti kehittää esi- ja alkuopetukseen ympäristöä, jossa korostuvat leikki, elämys ja toiminta. Projektipäällikkö Pirkko Hyvönen kertoo, että Rovaniemelle rakennettaviin pilottikohteisiin tullaan yhdistämään myös tieto- ja viestintäteknologiaa.

Copyright: Mervi Sensio

Leikki opettaa luovaksi
Lets's Play -projektissa leikkejä tutkivan Marjaana Juujärven mukaan leikki kehittää luovuutta ja sitä tarvitaan tämän päivän yhteiskunnassa. Leikkiminen pitää tehdä sallituksi niin koulussa kuin kotonakin.

Leikki saa opetussisällöistä syvyyttä
Leikkiä ja oppimista voi ihmetellä myös toisin päin. Esikoulun opettaja Pirjo Vartiainen huomasi käytännön kautta, että opetussisällöt rikastuttavat leikkiä ja antavat leikeille tärkeitä merkityksiä.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: