Saimaa avautuu leirikoululaisille Rantasalmella

Copyright: Matti Markkanen

Rantasalmen Ympäristökasvatusinstituutin käytävillä riittää menoa ja melskettä keväisin ja syksyisin, kun viikko toisensa jälkeen pelmahtaa leirikoululaisia tutustumaan Saimaan erityispiirteisiin. Jo kuuden vuoden ajan Rantasalmella Saimaan rannalla on järjestetty viikon kestäviä leirikouluja eri-ikäisille peruskoululaisille. Valtaosa viikon tekemisistä tapahtuu luonnossa, mutta päiväksi ryhmät tulevat oppiin instituuttiin. Pienryhmissä perehdytään muuan muassa Saimaan uhanalaisiin lajeihin, siihen miten jääkausi on muovannut Saimaata ja työstetään itselle vaikkapa kivikoru.

Leirikoulujen suosion on kasvanut vuosi vuodelta. Viikon kestävistä leirikouluista Ympäristökasvatusinstituutissa vietetään yleensä vain päivä. Muuten aika kuluu retkeillen Linnansaaren ja Koloveden kansallispuistoissa ja luonnossa seikkaillen. Leirikouluja pyörittää kymmenen paikallisen yrityksen rypäs, ja palikat laittaa paikoilleen Ympäristökasvatusinstituutin väki kunkin leirikouluporukan toiveiden mukaan. Koulutussuunnittelija Lauri Heikkinen vetää vierailijaryhmien ohjelmia yhteen ja pyörittää itsekin pari tuntia kestäviä kivityöpajoja parhaimmillaan kolme päivässä.

Lauri Heikkisen haastattelu nettivideolla.


56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Lauri Heikkinen. Copyright: Matti Markkanen

Nettivideo kestää noin 8 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Videon on toimittanut Päivi Kapiainen-Heiskanen. Kuvaus ja editointi Matti Markkanen.

Rantasalmen Ympäristökasvatusinstituutti perustettiin 1994. Instituuttia on pyörittänyt vuodesta 1997 Suomen ympäristökasvatussäätiö, jonka osakkaita ovat Rantasalmen kunta, Savonlinnan kaupunki, Mikkelin kaupunki, Etelä-Savon ympäristökeskus ja Geologian tutkimuskeskus. Instituutin kanssa samassa rakennuksessa toimii Metsähallituksen luontokeskus Oskari - Linnansaaren luontokeskus (ent. Järviluonnonkeskus).

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkki: