Viestijöitä Lieksasta

Viestinnän ammattilaisista ennakoidaan tulevan huimaa pulaa lähivuosina, kun toimittajakunta ikääntyy ja vetäytyy uraputkesta. Samaan aikaan uusmediatoimiala on ryöpsähtänyt hallitsemattomaan kasvuun. Viestinnän kenttä on iloisen sekaisin uusien digitaalisten jakelukanavien myötä. Mistä tekijöitä ja heille sopivaa koulutusta? Alkuvuonna valmistuneen Tulevaisuuden tekijät -tutkimuksen mukaan "harjoittelukäytäntöjä ja alalle pääsyn kynnystä tulisi pystyä madaltamaan, jotta iduillaan oleva osaaminen pystyttäisiin kasvattamaan vankaksi ammattiosaamiseksi". Tässä saumassa viestinnän koulutusta tarjotaan muun muassa Lieksassa näyttötutkintojen pohjalta.

Lieksassa markat tulevat perinteisesti matkailusta. Paikkakunnan viestinnän ammattilaiset löytyvät lehtitaloista, radiosta ja parista mainostoimistosta. Vaikkei webbisivujen työstäminen uutta olekaan, varsinaisia uusmediayrityksiä ei vielä ole syntynyt. Työvoimaa kuitenkin löytyisi ja koulutusta on viime vuosina laitettu pystyyn. Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän Lieksan oppimiskeskuksessa voi opiskella multimediaan, verkkoviestintää sekä Internetiin ja tietoverkkoihin liittyviin asioihin näyttötutkintoa varten. Koulutusta vetää Anssi Määttä.


Minkälaisia viestinnän ammattilaisia Lieksasta tulee?
Minkälaisia viestinnän yrityksiä täällä on 7 vuoden kuluttua?

Etelän uusmediayrityksissä rahaa vuollaan Internetiin ja multimediaan liittyvillä sisältötuotteilla. Multimedia eli äänen, kuvan tekstin erilaiset kokonaisuudet ovat tulleet jäädäkseen. Uusmediayritysten asiakkaita kiinnostaa nähdä, saisiko Internetin sovelluksista ja palveluista potkua markkinointiin ja kaupantekoon. Bitti- ja bisness-ajattelu on melko vierasta toimittajien ammattikunnalle, joka on tottunut luottamaan vankkaan journalistiseen osaamiseen.

Uusien jakelukanavien ennakoidaan nostavan paikalliset asiat uuteen arvoon: "paikallinen on kansainvälistä" -hokema on liki kulunut käytössä viime vuosina. Myös Lieksassa ideoidaan paikallisverkkomediaa, joka välittäisi kylille Internetin kautta paikallisuutisia. Toimitustyön hoitaisivat oppimiskeskuksen opiskelijat yhteistyökumppaneinaan paikalliset lehdet. Ajatuksena on, että itse tuotetuilla mediasisällöillä voitaisiin monipuolistaa Lieksa-kuvaa laajemminkin. Ja synnyttävää sitä kautta edellytyksiä uudenlaiselle yritystoiminnalle.


Kiinnostaako opiskelijoita yrittäjyys vai muutto etelään?Näyttötutkinnot ovat varsin uusi tulokas työmarkkinoilla. Ensimmäiset opiskelijat ovat pioneereja, jotka raivaavat polkua auki ja etsivät uudelle osaamiselleen kysyntää. Viestinnän näyttötutkinnoissa perehdytään sisältötuotantoon, tekniikkaa ja jakelukanaviin. Lieksassa näyttötutkintoa opiskelavat:


Marja Varis
Sari Oinonen
Eine Turunen
Mitä pitäisi Lieksassa pitäisi tapahtua, että voisit jäädä tänne töihin?

Näytöllä voi suorittaa ammatillisia perustutkintoja, ammattitutkintoja tai erikoisammattitutkintoja. Näyttö voi olla esimerkiksi työnäyttö, taitotesti tai pätevyyskoe, työtoiminnan havannointi tai haastattelu, kestoltaan vaihteleva projektitehtävä tai näiden yhdistelmä.

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Digitaalimedia
Mikä ihmeen media?
Naiset uusmediassa

Linkit:

Aikuisten näyttötutkinnot - OPH

Š Nettiradio Mikaeli / 2000