Lieksalaismatkailulle syntyy viestintäpaketteja

Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Ensimmäiset media-assistentit ovat valmistumassa Lieksasta, ja kouluttajat huokailevat helpotuksesta; "koeputkilapset" syntyivät ja yrityksen ja erehdyksen kautta luotu koulutus sai hahmonsa. Sivutuotteena muotoutui Lieksan malli, jossa kaivetaan liki pitäen tyhjästä alan harjoittelupaikkoja ja tuotetaan kättä pidempää eli oppimateriaaleja ja tiedotusaineistoja matkailuyrittäjien käyttöön. Haaveissa siintää oman seutukuntaradion pyörittäminen.

Kuten monissa pikkukaupungeissa, Lieksassakaan ei ole liiemmin työmarkkinoita uusille viestinnän ammattilaisille. Niinpä Pohjois-Karjalan ammatillisen aikuiskoulutuskeskuksen opiskelijille kaivettiin harjoittelupaikkoja lähikaupungeista ja uudet viestinnän taidot valjastettiin tukemaan Vaara-Karjalan matkailulle tärkeitä teemoja. Tällä hetkellä suunnittelun alla on kolme Leader-projektia, joissa tuotetaan oppimateriaalia ja tiedotusaineistoa yrittäjien ja matkailijoiden käyttöön.

Järvilohiprojekti etsii järvilohelle luontaisia kutupaikkoja ja luo Lieksasta mielikuvaa järvilohien luvattuna kaupunkina. Rajauittoprojektissa taltioidaan kylmän sodan ajoilta tarinoita rajauitosta eli ajasta, jolloin Neuvostoliitosta uitettiin puuta Lieksanjokea pitkin suomalaisteollisuuden käyttöön. Kolmantena ideana on kerätä talteen Vaara-Karjalan taiteilijoiden tarinoita siitä, mikä merkitys luonnolla on taiteilijan luomisprosessissa. Kulttuurintutkijataustainen aikuiskoulutusopettaja Juhani Luhtanen piirtää projekteille kiehtovat hahmot.


Ei me kyllä tiedetä haluaako lohi takaisin ylävesille
Kun eväspaperit olivat neuvostovastaista propagandaa
Ukkokolimainen proosa nousee luonnosta


Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Yksi selkeä käyttäjäryhmä opiskelijavoimin syntyville oppimateriaaleille olisivat lukuisat leirikoululaiset ja heidän opettajansa. Juhani Luhtanen aprikoi, että leirikoululaisten oma opettaja tupsahtaa etelästä Lieksaan tätä nykyä turistina, koska hänellä ei ole kosketuspintaa ympäristöön. Mikäli jatkossa matkailuyrittäjä pystyy toimittamaan opettajan käyttöön etukäteispaketin Lieksasta, leirikoulureissuista voisi saada enemmän irti, ja opettajan rooli korostuisi. Leirikoulujen ympärille syntyvät hänen mukaan myös hankkeiden uudet työpaikat.


Nyt opettaja on vain yksi oppilaista


Pohjois-Karjalan mittavin EU-satsaus on Joensuuhun noussut Tiedepuisto. Siellä toimii muun muassa Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun pyörittämä Cadimef-projekti, joka tarjoaa tuotantotiloja alueen viestinnän opiskelijoille, osaajille ja yrityksille. Mutta ulottuuko suuren hankkeen säteilyvoima sadan kilometrin päähän Lieksaan saakka?


Keskusta-periferia -suhde on olemassa


Pohjoiskarjalainen tietoyhteiskuntamalli kerää ihastelijoita. Äskettäin Kolilla kävi tutustumassa kansalaisverkon toimintaan yksi maailman johtavista tietoyhteiskuntaguruista, Manuel Castells, yhdessä Pekka Himasen kanssa. Moderni erämaa elää mielikuvatasolla, mutta todellisuudella on myös kääntöpuolensa, miettii Juhani Luhtanen.

Juha Luhtanen. Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen
Tavoitteet ja todellisuus ovat kaukana toisistaan


Lieksalaisten kehittäjien visioissa kimallellut megaluokan Lieksa Enterprise College - avoin oppimisympäristö - on menneiden talvien lumia. Nyt panostetaan ruohonjuuritasolle ja mietitään, miten lieksalaiset saisivat tietoyhteiskunnasta apuja omaan arkeensa muuttovirran kiihtyessä. Juhani Luhtanen lähtisi hyödyntämään kansalaisverkkoa niin, että myös muut kuin kirjoittajatyypit saisivat äänensä kuuluville. Uusien lumien aikana Luhtanen aikoo haudutella ideaa seutukuntaradiosta yhdessä opiskelijoidensa kanssa. Tavoitteena on, että muutaman vuoden kuluttua seutukuntaradiosta kuulisi niin pastorin viikkosaarnan kuin haukkukilpailujen mestarihaukut.


Murre loisi paikallisuuden tunnetta
Mitä seutukuntaradio on 3 vuoden kuluttua?


Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkit: