Pienet lukiot kiikkuvat kohti haasteita

Copyright: Mervi Sensio

Mikkelin seudun lukiot eivät ole lakkautusuhan alla, mutta samaa kyytiä kuin väki vähenee kyliltä ja ikäluokat pienenevät, asiakkaat kaikkoavat myös opinahjoilta. Jolleivät nyt ihan lopu, vähenevät kuitenkin. Miten lukiot aikovat selvitä pienellä porukalla? Miten taataan tasokas opetus ja monipuoliset valinnaiset? Kannattaisiko oppilaita saalistaa erikoistumalla? Puumalan, Juvan ja Mäntyharjun lukioiden rehtorit kertovat, mitä sivistyksen kehdossa puuhataan nyt ja tulevaisuudessa. Seudullistakin yhteistyötä viritellään.

Puumalassa toivotaan seudullista yhteistyötä
Pienessä lukiossa on paljon hyvää, mutta moneen asiaan täytyy keksiä uusia ratkaisuja, jos asukaslukuennusteet tähän tahtiin toteutuvat. Saimaan saartama Puumalan kunta vetää paluumuuttajia, mutta enimmäkseen vanhempaa väkeä. Jos lukio lähtee, jakkara kiikkuu myös yläasteen alla.

Pienessä pienen edut
Puumalan lukion saksan kielen ryhmässä on kolme oppilasta. Eipähän pääse laiskottelemaan, nauraa lukiolainen Taija Okkola. Copyright: Mervi Sensio

Omaleimaisuus esille
Juvalla uskotaan, että muutamaan trendien mukaiseen aiheeseen panostamalla ja näitä sopivasti markkinoimalla lukio poimii nuorisoa myös Juvan ulkopuolelta. Voimakas erikoistuminen ja kilpailu tuntuu rehtorin korvissa kuitenkin vieraalta. Pääasia on antaa juvalaisille nuorille jatko-opiskelupaikka.

Perusasiat parhain päin
Mäntyharjun lukion rehtori uskoo, että kun lukio pystyy tarjoamaan tasokasta perusopetusta ja opettajat ovat pitkäaikaisia ja päteviä, muuta kikkailua ei tarvita. Oppilaita on toistaiseksi riittänyt. Jatkossa Mäntyharjulle toivotaan nuoria myös naapurikunnista.

Seutuyhteistyö on lukioille must
Lakikin jo velvoittaa, että lukiot käyvät yhteisyöhön. Pienten ja keskisuurtenkin lukioiden selviytymiseen tulevaisuuden haasteista tarvitaan toimintaa paikallisella tasolla. Linkit samojen ongelmien kanssa rypeviin naapurikuntiin on aktivoitava, palveluita on yhdistettävä ja tekniset ratkaisut keksittävä. Tätä pakettia on lähdetty purkamaan seutulukioverkostohankkeen muodossa.