Mitä tekee "media-assari"?

Emmi Liikanen. Copyright: Ida Vauhkonen

Vuosien mittaan suosiotaan kasvattanut audiovisuaalisen viestinnän koulutuslinja perehdyttää media-assistenttiopiskelijat monipuolisesti viestinnän eri puoliin. Tutkinto painottaa mediakulttuurin lisäksi sosiaalisten taitojen ja verkkoviestinnän tärkeyttä. Ensi keväänä valmistuu taas joukko uunituoreita media-assistentteja viestintäalan yrityksien palvelukseen.

Audiovisuaalisen viestinnän koulutus koostuu yhteisistä opinnosta (20 v, joissa on sekä pakollisia että valinnaisia kursseja), ammatillisista opinnoista (90 ov, johon kuuluu työssäoppiminen) ja vapaasti valittavista opinnoista (10 ov). Ammattiopistoissa opiskelija pääsee työssäoppimaan toisin kuin lukiossa. Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto tarjoaa yhteensä 20 opintoviikkoa aitoa harjoittelua työelämässä. Viestinnän koulutus vetää peruskoulusta päässeitä nuoria puoleensa, sillä ala tarjoaa vaihtoehdon niille, joita lukio ei kiinnosta ja joista yleiset ammattitutkinnot, kuten rakennusalan tai kuljetusalan tutkinnot, tuntuvat kuluneilta.

Tänä syksynä Mikkelissä opintonsa aloittanut Emmi Liikanen päätyi omien sanojensa mukaan vahingossa opiskelemaan audiovisuaalista viestintää peruskoulun jälkeen. Pakolliset kurssit on ripoteltu tasaisesti kolmelle vuodelle, joten ensimmäisen vuoden opiskelija pääsee suorittamaan myös valinnaisia kursseja.


Tämä on minun juttuni!


Juha Minkkinen. Copyright: Ida Vauhkonen

Juha Minkkiselle audiovisuaalinen viestintäkoulutus on keino hyödyntää omaa taiteellisuutta ja visiointikykyä. Hän aloitti opiskelunsa kaksi vuotta sitten ylioppilastutkinnon jälkeen, joten hänen opintonsa koostuvat pelkästään 90 opintoviikon laajuisista ammatillisista opinnoista.


Videokuvaaminen ja editointi ovat parasta


"Media-assariksi" hakemista kannattaa harkita, jos omaa ripauksen luovaa hulluutta. Myös halu oppia on tärkeää, koska tutkinto käsittelee viestintää ääni- ja videotyöstä dramaturgiaan. Kolmen vuoden aikana perehdytään muun muassa ääni- ja videokuvaan multimediassa, valokuvaukseen ja kuvankäsittelyyn, verkkomultimediaan sekä graafisen viestinnän perusteisiin. Opiskelijoilla on hyvät mahdollisuudet suuntautua itseään kiinnostavalle alalle, sillä opintotarjonta on laaja ja kattava.

Kimmo Pasanen valmistuu ensi keväänä "media-assariksi". Opiskeluaan hän ei aio kuitenkaan jättää tähän, koska tutkinto antaa jatko-opiskelumahdollisuuden sekä ammatti- että tiedekorkeakouluihin.


Kimmo Pasasta kiinnostavat viestintä ja teatterityö


Kimmo Pasanen. Copyright: Ida Vauhkonen

Kolmantena vuonna opiskelijat tekevät myös opintoihin kuuluvan opinnäytetyön, jossa pääsee näyttämään todelliset taitonsa. Opiskelun rinnalla on hyvä miettiä mahdollista tulevaa työpaikkaa, sillä tänä päivänä avoimia työpaikkoja ei liiemmin ole. Siksi työssäoppimisjaksot ovat erityisen tärkeitä itse harjoittelun, mutta myös mahdollisen työpaikan löytämiseksi.

"Media-assareiksi" valmistuneet henkilöt työskentelevät eri viestintäalojen yrityksissä usein moniosaajina erilaisissa tuotantoprojekteissa. Työtehtäviin kuuluu usein esimerkiksi www-sivujen laadinta. Myös multimedian tuottaminen eli työskentely äänen ja kuvan parissa sekä graafinen viestintä, kuten erilaisten esitteiden ja julisteiden teko, kuuluu monen media-assistentin tehtäviin.

Audiovisuaalisen viestinnän perustutkintolinjalle haetaan yhteishaussa. Valintakokeet pidetään huhti-toukokuussa.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: